Irak Parlamentosu'nda Kürdistan Bayrağı krizi

Irak Parlamentosu'nda Kürdistan Bayrağı krizi

Irak Parlamentosu’nda Kürdistan Bayrağı nedeniyle, Kürt parlamenter ile Parlamento Birinci Başkan Yardımcısı arasında tartışma yaşandı.

Irak’ın Musenna vilayetine bağlı Nugreselam bölgesinde bulunan Semawe çölünde geçen yıl Mart ayında 4 toplu mezar tespit edilmişti. Açılan mezarların birinde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 75 kurbana ait cesetler çıkarılmıştı.

Semawe’de bulunan toplu mezarın açılmasından sonra kurbanların Germiyanlı Kürtler olduğu ve Saddam Hüseyin döneminde katledildikleri ortaya çıkmıştı.

Mezarın açıldığı gün kurban yakınları Kürdistan Bayrağı taşımasına, Iraklı bir asker karşı çıkarak, bayrağı kaldırmalarını talep etmesi üzerine taraflar arasında tartışma yaşanmıştı.

Yaşanan olayı Irak Parlamentosu’nda bugün düzenlenen oturuma taşıyan Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grubu Başkanı Musenna Emin, söz konusu askerin tutumunu sert bir dille kınayarak, sorumlu asker hakkında inceleme başlatılmasını talep etti.

Parlamento oturumuna başkanlık yapan Irak Parlamento Başkanı Birinci Yardımcısı Hasan Keibi, Musena Emin’e cevap verdikten sonra toplantıdan çıktı.

Hasan Keibi, toplantıdan çıkma nedenini açıklamadı.

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Musena Emin, Iraklı bir askerin Kürdistan Bayrağı'na ve kurban yakınlarına karşı saygısızlığını parlamentonun gündemine taşıdığını söyledi.

Emin, “Konuşmamda Bakanlar Kurulu ve Irak Savunma Bakanlığı’ndan olaya ilişkin inceleme başlatarak, söz konusu askerin cezalandırılmasını talep ettim”dedi.

Iraklı askerin gösterdiği tutumun hukuka aykırı olduğunu belirten Emin, “Kürdistan Bayrağı anayasa da kabul edilen bir bayrak ve bu bayrağa saygı göstermeleri gerekiyor” diye konuştu.

Yaşanan olayda Iraklı yetkililerin tutumuna ilişkin ise Kürt parlamenter Emin, “Iraklı taraflar gereken tepkiyi göstermediler” ifadelerini kullandı.

Musena Emin, “Bazı kişiler söz konusu askerin yaptığını yanlış ve çirkin bir davranış olduğunu ancak yaşanan olayı parlamento ve medyaya taşınmamasını talep etti” dedi.

Parlamento Başkanlığı’nın kendilerine yazılı bir talepte bulunmasını istediğini belirten Emin, olayı incelemek için bir araştırma komisyonunun kurulacağını söyledi.