Irak Petrol Bakanı ile Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi petrol konusunu görüştü

Irak Petrol Bakanı, mevcut yasal engellerin kaldırılmasının ardından yeni proje ve anlaşmalarla Türkiye’nin Ceyhan limanından petrol ihracatının artacağını söyledi.

Irak Petrol Bakanı ile Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi petrol konusunu görüştü

Irak Petrol Bakanı İhsan Abdul Cabbar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Günay ile görüştü.

Irak Petrol Bakanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre; toplantıda Bakan İhsan Abdulcabar’ın yasal sorunların çözülmesi ile birlikte, Irak’ın da çıkarlarının gözetildiği yeni anlaşmave projelerle Ceyhan limanından petrol ihracat kapasitesinin arttırılması yönünde Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi. 

Irak Petrol Bakanı Abdulcabbar ile Türk Büyükelçi Güney, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin 15 Şubat 2022'de Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasası hakkında aldığı kararı da ele aldı.

Büyükelçi Güney de görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar ile enerji sektöründeki gelişmeleri ve ikili ilişkilerimizi ele aldık” ifadelerini kullandı.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, "Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının merkezi yönetim anayasasına aykırı olduğu" yönünde karar almıştı.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi, Kürdistan Bölgesi hükümetinin petrol ve doğalgaz dosyasına yaklaşımı ile bu konuda attığı adımların Irak anayasasıyla uyumlu olduğunu açıklamıştı.