Irak: Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için arabuluculuk yapmaya hazırız

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba resmi ziyaret kapsamında Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

Irak: Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için arabuluculuk yapmaya hazırız

Kuleba, Bağdat'ta, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, basın toplantısında, Irak'ın Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirecek çözümün bir parçası olmaya çalıştığını belirterek, “Prensip olarak savaşı desteklemek bizim için zor. Bu nedenle ilke olarak her zaman çözümün bir parçası olmaya çalışıyoruz. İstenirse arabuluculuk yapmaya hazırız” dedi.

Hüseyin ve Kuleba, Ukrayna'daki savaşı ve Bağdat-Kiev ilişkilerini ilerletmenin yollarını görüşmek üzere basın toplantısından önce bir araya geldi.

Kuleba, Rusya’nın işgali sırasında Irak'tan Ukrayna’ya gelen desteği takdir ettiklerini ifade ederek, Bağdat'ın tutumunun Fuad Hüseyin'in bahsettiği ilkeli duruşun bir kanıtı olduğunu belirtti ve, “Irak, Rusya'nın Ukrayna'ya geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana uluslararası sahnede Ukrayna'yı destekledi. Irak'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki olumlu oylarını özellikle takdir ediyoruz. Bu Irak için ilkelerin önemli olduğuna dair açık bir mesajdır” diye konuştu.

Bakan Kuleba, Fuad Hüseyin'in barış çağrısını memnuniyetle karşıladı, ancak herhangi bir ateşkesin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması ve Rus birliklerinin geri çekilmesine bağlı olduğunu vurguladı.

“Birlikte çok şey başarabileceğimizi düşünüyorum”

İki bakan ayrıca savaşın küresel petrol fiyatları üzerindeki etkisi, ticaret ve eğitim de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde Kiev-Bağdat ilişkilerinin geliştirilmesi ihtiyacına değindi.

Kuleba, "İkili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirerek ve ortak projeler belirleyerek birlikte çok şey başarabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Ukrayna'daki savaş, dünyada petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Küresel gıda fiyatları da yükseldi. Ukrayna ve Rusya dünyanın başlıca gıda ihracatçıları durumunda.

Sudani ile de bir araya gelecek

Kuleba'nın Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani ile görüşmesi bekleniyor.

Sudani, geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile telefonda görüşmüştü. İki lider, Ukrayna'daki savaşın kalıcı ve barışçıl bir çözüme ulaşılması gerektiğinin altını çizdi, aralarındaki işbirliğini etkinleştirme ve artırma konusunda görüş birliğine vardı.

Öta yandan Arap Birliği Genel Sekreteri ile Irak, Ürdün, Mısır, Cezayir ve Sudan dışişleri bakanlarından oluşan bir heyet, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olmak için Nisan 2022'de Rusya'dan Sergey Lavrov ile Moskova'da bir araya gelmişti.