'Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden komşu ülkelere saldırılara izin verilmeyecek'

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından, Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden komşu ülkelere saldırı düzenlenmesine izin verilmeyeceği ifade edildi.

'Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden komşu ülkelere saldırılara izin verilmeyecek'

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Duhok’taki patlama nedeniyle yarıda bıraktığı Bağdat ziyaretini dün sürdürmüştü.

Başkan Nerçirvan Barzani, ziyareti kapsamında Sünni Azim Koalisyonu Başkanı Musenna Samerayi, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci, Irak Ulusal Hikmet Hareketi Başkanı Ammar el Hakim, Irak eski Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Sadr Hareketi yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından Barzani’nin Bağdat ziyaretine ilişkin bir açıklama yayımlandı.

“Sorunlar diyalog temelinde ve anayasaya göre çözülmeli”

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani, Bağdat'a yaptığı son ziyaretlerinde Irak Federal Devleti Başbakanı Sayın Sudani ve siyasi taraflarla ülkenin siyasi ve güvenlik durumundaki son gelişmeleri ele aldı. Görüşmelerde, Irak’ın yeni hükümeti ve ve bu hükümetin gündeminin başarıya ulaşması, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların 140’ıncı Madde’ye göre çözülmesi, bütçe ve mali haklar, Şengal sorunu, ülkedeki tüm sorunların diyalog temelinde ve anayasaya göre çözümü ile Irak’ın istikrar ve egemenliğinin korunması için tüm taraflar arasında işbirliği ve koordinasyona duyulan ihtiyaç vurgulandı” denildi.

“Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden komşu ülkelere saldırı düzenlenmesine izin verilmeyecek”

Kürdistan Bölgesi’nde silahlı grupların olmasına izin verilmediği belirtilen açıklamada, “Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Sudani, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden komşu ülkelere yönelik herhangi bir saldırı ve eylem düzenlenmesine kesinlikle izin verilmeyeceği konusunda tamamıyla mutabık kaldılar. Bu amaçla da her zaman olduğu gibi mültecilere yardımda bulunuluyor fakat Kürdistan Bölgesi’nde silahlı grupların varlığına izin verilmiyor. Erbil ve Bağdat tam olarak iş birliği yapıyor ve sınırların güvenliğini sağlıyor. Komşu ülkelerle de iş birliği yaparak gerekli önlemleri alacağız” ifadelerine yer verildi.

“Kürdistan Bölgesi; Irak, komşu ülkeler ve bölge için bir barış ve istikrar unsuru olmaya devam edecektir”

Açıklamada, komşu ülkelerle ilişkilerde diyaloğun önemine değinilerek “Başkan Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi’nin; Irak, komşu ülkeler ve bölge için bir barış ve istikrar unsuru olmaya devam edeceğini, aynı şekilde ilişkileri ortak saygı, ortak çıkarlar ve iyi komşuluk temelinde geliştirmek istediklerini tekrar vurguladı” ifadeleri kullanıldı.

“Kürdistan Bölgesi bölge barışı için yapıcı rol oynamaya hazırdır”

Tarafların barışçıl çözüme inanması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Bölgedeki iç ve dış sorunların çözümü için, tüm tarafların diyalog ve ortak anlayış ve barışçıl çözüme güvenmesi gerektiğine inanıyoruz. Kürdistan Bölgesi yönetimi bu konuda olumlu ve yapıcı bir rol oynamaya hazırdır” denildi. /Rudaw