Irak'ta dolar krizi: Başbakan Merkez Bankası Başkanını görevden aldı

Irak Başbakanı, önceki gün dinar-dolar kurundaki dalgalanmayı kontrol etmek için bir dizi karar yayınladıktan sonra ülkenin merkez bankası ve ticaret bankası başkanlarını değiştirdi.

Irak'ta dolar krizi: Başbakan Merkez Bankası Başkanını görevden aldı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Merkez Bankası Başkanı Mustafa Ghaleb Mahaif'i görevden aldı. Yerine Merkez Bankasının eski başkanı Ali Muhsin el Alak’ı vekaleten atadı.

Ali Mohsin Alak daha önce 2014-2020 yılları arasında Irak Merkez Bankası başkanı olarak görev yapmış ve 2020 yılında Arap Para Fonu yönetim kurulu başkanı olarak atanmıştı.

Başbakan ayrıca Irak Ticaret Bankası (TBI) Müdürü Selim Cevad Al Celabi’yi  emekliye ayırdı ve yerine Irak Sanayi Bankası Genel Müdürü Bilal Al Hamdani'yi atadı.

Kurdaki dalgalanmayı kontrol altına almak için  hükümet bir dizi karar aldı. Hükümetin aldığı tedbir kararlarında; Irak Ticaret Bankası Merkez Bankası'nın küçük tüccarlara kredi açması için 500 milyon dolarlık ilave finansman sağlanması, ticaret bakanlığına kayıtlı şirketler için mal ithalatı ve ithalat prosedürünün kolaylaştırılmasını içeriyor.

Irak dinarındaki değer kaybı, Yeni Yıl tatili, bankaların kapanması ve ABD'nin baskısına bağlandı.

Dinar bir ayı aşkın süredir dolar karşısında değer kaybetti.

Irak Merkez Bankası (CBI), ABD dolarının satış fiyatını 1180 dinardan 1460 dinara yükseltme kararı aldı. Ancak dinarın değer kaybı durdurulamadı ve bir kaç ay içerisinde dolar 1650 dinara kadar yükseldi.

Irak dinarının bir kaç ay içerisinde ABD doları karşısında yüzde otuz değer kaybetmesi ekonomik krize neden oluyor.

 Özellikle gıda fiyatlarının yükselmesi toplumda alım gücünü düşürüyor.

Irak hükümeti yerel para biriminin ABD doları karşısında değer kaybetmesiyle piyasada oluşan fiyat artışlarına karşı halka ucuz yumurta, tavuk ve un satışı yapma kararı aldı.

Geçen hafta, dinar dolar karşısında 1670 dinar gibi rekor bir seviyeye yükselmişti.

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı, dinarın dolar karşısındaki değer kaybetmesi konusunda ABD ile temas halinde olduklarını ve yakın zamanda Washington'u ziyaret edeceklerini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Rudaw'a yaptığı açıklamada Irak hükümetinin dinarın dolar karşısında yeniden değer kazanması için çalıştığını belirterek, “Merkez bankası ile ilgili bu durumu çözmek için Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani ve Ekonomi Komitesi ile her gün görüşüyoruz” dedi.

Hüseyin, Başbakan Muhammed Şii Sudani’nin  Irak dinarının dolar karşısında değerini yükseltmek için ABD ile temas halinde olduğunu ve yakın zamanda Washington'u ziyaret edeceklerini kaydetti.