'Irak'ta Talabani'nin partisi İran yanlısı gruplarla ittifak kuruyor'

Talabani, Amiri ve Maliki ile ittifaka giderken, Barzani ise Başbakan Kazımi ve Sadr’la Ekim ayındaki seçime ittifak yaparak girmeye hazırlanıyor.

'Irak'ta Talabani'nin partisi İran yanlısı gruplarla ittifak kuruyor'
Merhum Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından kurulan Kürt milliyetçi partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) bir heyetin Bağdat ziyareti, önümüzdeki Ekim ayında yapılması planlanan Irak parlamento seçimleri için İran'a sadık partiler ve milislerle açıkça ittifak kurma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
 
Daha önce Kürt partileri ve grupları, Irak parlamentosundaki birlik görünümünü korumak için Kürt kanadındaki ittifaklarını sürdürdüklerinden bu yeni bir gelişme olarak görülüyor.
 
Bafel Talabani liderliğindeki parti heyeti, yeni ittifaklar arasında bağlantı kurmak umuduyla Bağdat'ta bazı Şii siyasi blokların liderleriyle bir araya geldi.
 
Irak parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği bloğunun başkanı Alaa Talabani, El Fetih ittifakının KYB'ye en yakın Irak partisi olduğunu ve seçimlerden sonra aralarında bir ittifak beklentisinde olduklarını söyledi.
 
El Fetih ittifakı, İran destekli Şii partiler ve milislerden oluşuyor ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri tarafından yönetiliyor.
 
Talabani, Amiri ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Ulusal Birlik içinde eski dostlarımızı unutmayacağız” dedi ve “Şimdi ve seçimlerden sonra her zaman müttefik olacağız. Bize en yakın ittifak ve parti El Fetih İttifakıdır” dedi.
 
Birliğin seçimlere kadar El-Fetih İttifakı ile çalışmaya devam edeceğini, seçim sonrası bir koalisyon oluşturmak için de çalışmaya devam edeceğini belirtti.
 
İyi haber alan Iraklı siyasi kaynaklar The Arab Weekly'e, KYB'nin hamlesini, Kazımi-Sadr-Barzani ittifakının KYB'nin stratejik bir müttefik olarak Tahran'a yakınlığının yanısıra İran'a yönelik tutumunun arka planının değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu durum, KYB'yi, giderek artan bir şekilde İran'ın Irak'taki çıkarlarını temsil ettiği düşünülen El Fetih bloğuyla daha fazla yakınlaşma arayışına itti.
 
Aynı kaynaklar, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin tarihsel müttefiki olan İran'ın, Kürdistan Demokrat Partisi'nin Kazımi ve Sadr’ın içinde bulunduğu rakip blokla müttefik olmaya karar vermesi nedeniyle, esas olarak El Fetih ittifakından oluşan sadık siyasi bloğuna her türlü desteğini memnuniyetle karşıladığının altını çiziyor.
 
Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi, Sadr hareketinin lideri Mukteda el Sadr tarafından desteklenen Sairun bloğu ile ittifak yapma eğilimindeyken, Yurtseverler Birliği ise El Fetih İttifakı ile İslami Dava Partisi Nuri el Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ile koalisyon yapmaya yakın.
 
Merhum Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Bafel başkanlığındaki Kürt heyetiyle görüştükten sonra Maliki, Kürdistan Yurtseverler Birliği ile Talabani'nin babası döneminden kalma “eski” bir ittifakları olduğunu belirterek, “Biz şimdi müttefikiz ve seçimlerden sonra da olacağız. Bu ittifak yeni değil, önceki zamanlardan kalma” dedi.
 
Ancak Iraklı bir milletvekili, Şii ve Kürt partileri arasındaki olası ittifakları, "Tam meşruiyetinden emin olmayan, belirli bir tarafa şantaj yapma eğiliminde olan bir arkadaşla yeni bir sayfa açmaya" benzer şeklinde tanımlıyor.
 
İsmini vermemeyi tercih eden milletvekili The Arab Weekly'e şunları söyledi: “Söz konusu taraf, mezhep ittifakı bir sonraki seçimler için artık sokağın desteğini garanti edemeyen Şii partileridir. Bu, birçok kişi tarafından işgal sonrası Irak'ın siyasi tarihinde bir dönüm noktası olarak görülüyor.”
 
Aynı milletvekili devamında ise, "Yeni ilişki, eskisi gibi, belli bir çıkara dayalıdır. Seçimler böyle bir neden için bir cephe gibi görünüyor. Ancak, çıkarlarının hâlâ çatıştığı birçok farklı noktanın varlığına ek olarak, iki tarafın aralarında kaybolan güveni yeniden tesis edeceğine dair bir işaret yok” ifadelerini kullanıyor.
 
Milletvekili devamında ise şu görüşleri dile getiriyor: “Şii tarafı kendi çıkarları için değil değil, Irak'ın çıkarları pahasına artık Kürt tarafına taviz vermeye her zamankinden daha istekli iken, Kürtler mezhepçilikten uzak ve milliyetçi bir boyutla süslenmiş sivil bir örtü sağlayabilir.”
 
Aynı milletvekili ister Talabani'nin partisiyle, ister Barzani'nin oluşumuyla olsun Şii ittifaklarının, söz konusu iki Kürt müttefiki aralarında sürekli çatıştığı için sadece Şiiler arası anlaşmazlıkları alevlendireceğinin altını çiziyor.
 
Mesud Barzani'nin medya danışmanı Kifah Mahmud, son yıllarda Bağdat'ta da, Irak Kürdistanı'nda olduğu gibi, büyük ittifakların çoğunun bölünmelerle yüz yüze kaldığını söylüyor.
 
Mahmud Kürdistan İttifakı gibi Şii ittifaklarının da bölünerek seçimlere farklı ittifaklarla girdiğinin altını çiziyor.
 
The Arab Weekly'ye konuşan Mahmud, Kürdistan bölgesinden bir ittifakın tüm siyasi oyuncuları içermesinin zamanının çoktan geçtiğini de belirtiyor. Kürt aktörler de, Irak siyasi ittifaklarının geri kalanı gibi, farklı blok veya parti gruplarına dönüştü.
 
Birkaç ay önce Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak siyasi bloklarının çoğunluğu arasında yoğun görüşmeler yapıldı.
 
Bazı gözlemciler Kürdistan Demokrat Partisi’nin ittifak yapabileceği en yakın grubun Sadr hareketi olduğuna inanıyor. Hareketten üst düzey bir heyet Kürdistan bölgesini ziyaret ederek partinin lideri, hükümet başkanı ve bölge başkanı Mesud Barzani ile görüştü.
 
Mahmoud, bu ittifakların parti çıkarlarını dikkate aldığını kaydediyor. Mahmud, Kürt partilerinin diğer zamanlardan farklı olarak, bölge dışında kendi ittifaklarını kurmak için ilk kez Kürdistan bölgesi içindeki iç paktlarından vazgeçtiklerini belirtiyor.
 
Irak siyaset sahnesinde bu ittifakların garip olmadığını belirten Mahmud, önemli olan noktanın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrılardan sonra seçimlerin yapılması konusunda bir konsensüsün ortaya çıkması olduğunu ifade ediyor.