Irak'tan İran'ın tehditlerine yanıt: 'Kimse güvenliğimizi tehdit edemez'

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafeci, İranlı Komutan Muhammed Pakpur’un Kürdistan Bölgesi’ne yönelik sarf ettiği tehditkâr sözlerine tepki göstererek, “Irak birleşik bir ülkedir. Hiç kimsenin Irak'ın güvenliğini ve barışını tehdit etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Irak'tan İran'ın tehditlerine yanıt: 'Kimse güvenliğimizi tehdit edemez'

Rûdaw’ın TV’nin canlı yayın konuğu olarak Bağdat’ta konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Pilot Tümgeneral Tahsin Hafeci, İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur’un açıklamalarına tepki gösterdi.

Irak’ın birleşik bir ülke olduğunu ve kimsenin Irak'ın güvenliğiyle barışını tehdit etmesine izin vermeyeceklerini belirten Hafeci, “Bu konuda da hükümet ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılacak bir dizi görüşme ve toplantıda çözüme kavuşturulabilir. Her hangi bir konuda muhtelif bir görüş veya bir anlaşmazlık dahi olursa, Irak’a karşı silah kullanmak tamamıyla reddedilmiş bir meseledir. Özellikle de egemenlik sahibi bir ülkede. Bu konuyu hükümet, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ve dışişleri bakanlığı aracılığıyla bu durumu aşmak için girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

“Türkiye’nin Pencwin’den Zaho’ya kadar gerçekleştirdiği bombardımanlar karşısında sessizliğinin sırrı nedir?” sorusuna Hafeci, şöyle yanıt verdi:

“Bir askeri yetkili olarak bana ilettiğin soruya, askeri yönü, tehditler ve askeri operasyon boyutuyla ilgili yanıt vermeye çalışacağım. Türkiye ve Irak meselesi tamamen siyasi bir meseledir, bu yüzden Dışişleri Bakanlığı ve Irak hükümeti aracılığıyla ilişkiler ağına sahibiz. Birçok kez diyalog yoluyla müzakere yürüttük ve bize yöneltilen talimat ve emirlere tabi ki askeri olarak bağlı kalıp ve ona göre hareket ettik.

İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, Rojhılatlı Kürt partilere ait üsler nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ne tehdit savurdu. Bu durumun kendileri için “katlanılmaz” olduğunu belirten Pakpur, "Bölge sakinleri terör karargâhlarından uzak durmalı, vuracağız” demişti.

Pakpur, “yabancı istihbarat servisleri tarafından desteklendiğini” savunduğu Rojhılatlı Kürt partilerin sınırdan sızma faaliyetlerinin önlenmesi konusunda daha önce Kürdistan Bölgesi hükumeti ve yetkililerini uyardıklarını söylemişti.

“Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin bu grupların İran'a karşı tehdit ve güvensizlik yaratmak için dolaşmasına ve karargâh kurmasına izin vermesi gerektiğini” belirten Pakpur, "Bu durum bizim için katlanılmazdır, teröristlere gereken cevabı vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

(Rudaw)