İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı haber ajansına siber saldırı

Yerel basında çıkan haberlere göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı bir haber ajansı, Mahsa Emini adlı genç bir kızın ölümünün ardından ülke genelinde patlak veren protestolarla bağlantılı olarak cuma günü geç saatlerde hacklendi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı haber ajansına siber saldırı

DMO’ya bağlı Tesnim Haber Ajansı, cuma akşamı ‘bir grup hackerın Fars Haber Ajansı’nın web sitesini birkaç dakikalığına erişime kapattığını’ duyurdu.

Fransız Haber Ajansı (AFP), Fars Haber Ajansı’nın ‘hükümete bağlı ve İran'da sürmekte olan ve ajansın genellikle fesat çıkarmak olarak tanımladığı protestolar hakkında devlet tarafından verilen bilgileri ileten ana kaynaklardan biri’ olduğunu belirtti.

Fars Haber Ajansı dün Telegram kanalında yayınladığı bir açıklamada, ‘cuma günü gerçekleştirilen karmaşık bir korsanlık ve siber saldırı’ sonrasında ‘kullanıcıların web sitesine erişiminin’ kısıtlandığını belirtti. Söz konusu açıklamada “Fars Haber Ajansı’na yönelik siber saldırılar, işgal altındaki topraklar (İsrail) dahil olmak üzere birçok ülkeden her gün yapılıyor” ifadeleri kullanıldı ancak daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

21 Ekim'de kendisine ‘Kara Ödül’ (Black Reward) adını veren bir grup, İran'ın nükleer programıyla ilgili belgeleri ele geçirdiğini duyurarak, yetkilileri, tüm siyasi tutukluları ve protestolar yüzünden gözaltına alınanları serbest bırakmaya çağırdı.

24 saatlik süre dolduktan sonra, İran'ın nükleer tesislerinden birini gösteren kısa bir videonun yanı sıra haritalar ve ödeme beyanları da dahil olmak üzere birtakım belgeler sosyal medyada yayınlandı. Bu yayınları Kara Ödül grubunun düşünülüyor.

Şaeku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İran Atom Enerjisi Kurumu 23 Kasım'da, yayınlanan belgelerin önemsiz olduğunu söyleyerek, tesislerinden birinin hedef alındığını kabul etti.

Fars Haber Ajansı İran’ın en önemli web siteleri arasında yer alıyor. Bir önceki ABD yönetimi Ocak 2020 tarihinde, DMO’ya bağlı ya da onun için çalışan sitelerden ‘com’ uzantılı alan adını engelleme kararı almıştı. Fars Haber Ajansı da bu karar kapsamında yer alıyordu.