İran Genelkurmay Başkanı’ndan Kürt partilere tehdit!

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Kürdistan Bölgesi’nde üsleri bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “yok edene kadar” saldırılarının devam edeceğini söyledi.

İran Genelkurmay Başkanı’ndan Kürt partilere tehdit!

İran resmi ajansı IRNA’da yer alan habere göre, Genelkurmay Başkanı Bakıri bugün katıldığı bir törende, Rojhılatlı Kürt partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerine dikkat çekerek, önceki günlerde başlattıkları saldırıların devam edeceğini vurguladı.

Kürt partilerden “terörist gruplar” diye söz eden Bakıri, Kürdistan Bölgesi hükumetinin “uyarıları dikkate almadığını” ve bölgedeki Amerikan varlığı nedeniyle Irak yönetiminin zaafiyet gösterdiğini, bu yüzden “devrim karşıtı yapılanmaların” aktif varlığıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Rojhılatlı partilerin ABD, İsrail ve bölgedeki “bazı gerici Arap ülkelerin” kışkırtmasıyla eylemlerini genişletmek istediğini savunan İran Genelkurmay Başkanı, sınır bölgelerinde yaşanan güvenlik endişelerini hoş görmeyeceklerini söyledi.

Bakıri, Kürdistan Bölgesi yönetimi ve Irak hükumetinin, bu örgütlerin, “eğitim kampı ve radyo-televizyon merkezleri kurmalarına, toplantı ve askeri eğitimlerine, İran'ın sınırlarına saldırmasına ve suikast eylemleri düzenlenmesine izin vermemesi gerektiğini” vurguladı.

İranlı komutan, kendilerine yönelik eylemlerin sürmesi halinde, Kürt partileri “imha etmek için son iki haftadır gerçekleştirilen operasyonların devam edeceğini” dile getirdi.

İran Kürdistan Bölgesi topraklarını bombalamaya başladı

Önceki hafta, Rojhılat sınırına ziyarette bulunan İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Rojhılatlı Kürt partileri tehdit etmiş ve saldırı yapacaklarını açıklamıştı.

Pakpur ayrıca Kürdistan Bölgesi halkından bu partilere ait üs ve karargâhlardan uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Bu açıklamanın akabinde İran topçu birlikleri ve insansız hava araçları, Çoman ilçesine bağlı Balekayeti ve Sidekan’a bağlı Biradost bölgelerini bombalamıştı.

Rojhılatlı partilere yönelik bir tehdit de İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani’den geldi.

12 Eylül’de Tahran'a giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile görüşen Şemhani, Kürt partilerin “silahsızlandırılması ve Kürdistan Bölgesi’nden çıkarılmasını” istedi. /Rudaw