İran Kürt siyasi tutukluyu idam etti

İran, Kürt siyasi tutuklu Muhyeddin İbrahimi’yi idam ettiği bildirildi. Son idam ile birlikte bugün idam edilen tutuklu sayısı 7’ye yükseldi.

İran Kürt siyasi tutukluyu idam etti

İran yönetimine karşı silahlı faaliyetlerde bulunmak ve Rojhılat (Doğu Kürdistan) partilerine üye olmak suçlamalarıyla 11 Kasım 2017’de tutuklanan Muhyeddin İbrahimi’nin bugün Urmiye cezaevinde idam cezasının infaz edildiği edildiği kaydedildi.  

43 yaşındaki Muhyeddin İbrahim, 2018 Ağustos’unda Urmiye Devrim Mahkemesi’nce İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı “silahlı eylemde bulunmak”, “güvenlik güçlerini yaralamak” ve Rojhıltlı partilerin üyesi olmak suçlamalarıyla idama mahkum edilmişti.

İran Yüksek Adalet Divanı Eylül 2020’de İbrahim’in idam cezasını onayladı.

1’i kadın 6 Kürt, bugün sabahın erken saatlerinde urmiye cezaevinde idam edildi.

İdam edilenlerin 5’i uyuşturucu madde ticareti yapmakla suçlanırken, idam edilen kadına yöneltilen suçlamaya dair resmi bir bilgi mevcut değil.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün ulaştığı kaynaklar, Nesrin Niyazi (Nasim) adlı kadının İsrail İstihbarat Teşkilat Mossad’a ajanlık yaptığı suçlamasıyla idam edildiğini aktardı. Hengaw, bu bilginin bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığını bildirdi.

Öte yandan uyuşturucu madde ticareti yaptıkları suçlamasıyla idam edilenlerin Fıruher Abbas Nejadi, Selim Eyyubyan, Cehanbexş Radloyi, Yasin Reşid ve Hüseyin Ömer oldukları öğrenildi.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde, Urmiye Merkez Hapishanesi'nin önünde onlarca kişinin toplanarak idamları engellemeye çalışması sonuç vermedi.

Bu idamlarla birlikte, Muhyeddin İbrahimi’ye verilen idam cezası gündeme gelmeye başladı.

İbrahimi, çarşambadan bu yana tek kişilik hücrede tutuluyordu. Bu sabah siyasi tutuklu Muhyeddin İbrahim’in de idam edildiği öğrenildi.

İran'da bu yılın başından bu yana en az 145 kişi idam edildi. Rejim idamlara ilişkin bilgileri geç açıklamasından dolayı sayının daha fazla olabileceğini belirtiliyor.