İran ve Doğu Kürdistan'da halk sokaklara indi

İran ve Rojhılat’ın birçok kentinde benzin fiyatlarına yapılan zamı protesto etmek amacıyla binlerce kişi sokaklara çıktı.

İran ve Doğu Kürdistan'da halk sokaklara indi

İran ve Rojhılat’ın birçok kentinde benzin fiyatlarına yapılan zamı protesto etmek amacıyla binlerce kişi sokaklara çıktı.

İran’ın Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, İsfahan ve Şiraz kentlerinde dün başlayan gösteriler bugün Rojhılat’a ve İran’daki diğer kentlere de sıçradı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda Rojhılat’ın Kirmaşan, Urmiye, Sine, İlam, Loristan ve Sakız kentlerinde toplanan göstericilerin ülkedeki pahalılığa ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye karşı slogan attığı görünüyor.

Sine’deki İkbal Meydanı’nda toplanan halk anayolu trafiğe kapadı.  

Kirmaşan ve Serpel Zehaw kentlerinde toplanan halk da “benzin daha pahalı halk daha yoksul” sloganları atarak yürüdü.

İran kentleri de ayaklandı

İran’ın Şiraz kentinde toplanan göstericiler ana yol üzerinde otomobillerini park ederek yolu trafiğe kapattı.

Tebriz, Kerc, İsfahan, Kirman, İslamşar ve diğer kentlerde de sokağa dökülen halk, benzin fiyatlarına yapılan zamı protesto etti.

Körfezdeki Buşehir’de ise memurlar işe gitmeyerek boykot düzenledi.

Huzistan’daki göstericiler de gösteri yaptıkları İran Milli Bankası Huzistan şubesini ateşe verdi.

Ne olmuştu?

İran Ulusal Petrol Şirketi tarafından yapılan açıklamada benzin fiyatlarında düzenlemeye gidildiği ve aylık 60 litreye kadar bin tümen (50 kuruş) olan benzin fiyatının bin 500 tümene (75 kuruş) yükseltildiği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, benzin fiyatlarına yapılan zamdan elde edilen gelir ile 18 milyon aileye yardım yapılacağını belirterek, "Tek kişilik aileler için 55 tümen (26 TL) ve beş kişilik aileler için 205 tümen (99 TL) maddi yardım yapılacak” dedi.

İran’da her araç için aylık 60 litrelik benzin kotası uygulanmakta.