İran yönetimi iki Kürt din adamını daha tutukladı

İran güçleri bugün Rojhılat’ta iki Kürt din adamını tutukladı.

İran yönetimi iki Kürt din adamını daha tutukladı
Foto:Rudaw

Rojhılat’ın yanı sıra İran'ın diğer bölgelerinde Sünni din adamlarına yönelik tutuklamalar son zamanlarda arttı. Bu durumun ülke genelindeki Sünni nüfusta öfkeye neden olabileceği değerlendiriliyor.

Mela Lokman Amini ve Mela İbrahim Nanekeli bugün, Rojhılat’ın Sine kentinde İran güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Her iki tutukluyu da tanıyan bir din adamı, Rûdaw'a, Sünni din adamlarının, hükümete karşı devam eden protestolarda güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti ve göstericilere idam cezası verilmesini açık bir şekilde eleştirdikleri için tutuklandıklarını söyledi.

Eylül ayı ortalarında Jina Emini'nin öldürülmesi nedeniyle başlayan protesto hareketine, Rojhılat, Beluc ve Türkmen bölgelerinde yer alan Sünni din adamları açıkça destek verdi.

Bugün tutuklanan din adamları daha önce tutuklanacakları yönünde tehdit edilmişlerdi.

Geçen hafta da İran güvenlik güçleri, Rojhılat’ın Piranşar kentinde 4 Sünni din adamını tutuklamıştı. Rojhılat kentleri Ciwanro, Mahabad, Bokan ve Piranşar'da şu ana kadar en az 10 din adamı tutuklandı.

Adını vermek istemeyen bir din adamı Rûdaw'a, "Din adamları üzerinde çok büyük bir baskı var ve bunu her geçen gün artırıyorlar. Devamlı olarak din adamlarını gözaltına alıyorlar; ama insanları daha fazla karşılarına almamak için Cuma namazı sonrası din adamlarını tutuklama konusunda ihtiyatlı davranıyorlar” demişti.

Belucistan’da da tehdit olarak algılanıyorlar

İran'ın güneydoğusundaki Belucistan bölgesindeki Sünni din adamları da İran yönetimi tarafında tehdit olarak algılanıyor. Abdulahamid İsmailzahi liderliğindeki Makki Camii, Cuma namazlarından sonra protestoların odak noktası haline gelmiş durumda.

Baluci bölgelerindeki insan hakları ihlallerini izleyen Baluc Activist Ağı’na göre, bir dizi Beluc Sünni din adamı, protestocuları desteklemeye devam etmeleri halinde tutuklanmakla tehdit edildi.

Belucistan bölgesindeki Rask'ta, Molavi Abdulgaffar Nakşibendi de dahil olmak üzere bazı din adamları hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldu.

Türkmen bölgelerde baskı var

Sünni din adamları üzerindeki baskı, bu bölgelerle sınırlı değil. Ülkenin kuzeyindeki Türkmen bölgelerindeki önemli kişiler de yetkililerin artan baskısı altında bulunuyor.

Muhammad Hüseyin Gergij Cuma imamı görevinden alındı ve şu anda ev hapsinde tutuluyor. /Rudaw