İran'da internete erişim engeli kaldırılması sonrası yaşanan şiddetin boyutu ortaya çıktı

İran'da internete erişim engeli kaldırılması sonrası yaşanan şiddetin boyutu ortaya çıktı

İran’da güvenlik güçleri kendilerine taş atan protestoculara ateş açarken, internet erişim yasağının kaldırılması sonrası sivil güvenlik güçlerinin bir protestocuyu saçlarından sürüklediği anlar sosyal medyada paylaşıldı.

AP’ye göre hükümet tarafından bir hafta erişim yasağı getirilen internetin yeniden erişime açılmasıyla ortaya çıkan görüntüler, geçtiğimiz hafta protestolar esnasında yaşanan şiddetin sadece bir kısmını yansıttı.

Hemşehri gazetesinde yayınlanan haberde, gazetelerin, hükümetin ‘halkla ilişkiler’ departmanı gibi faaliyet gösterdiği ifade edildi.

İran medyası, özellikle 80 milyon İranlının ABD yaptırımlarının baskısı altında krizi hissettiği bir süreçte, hükümetin emriyle 15 Kasım’da benzin fiyatlarındaki artışın çeşitli İran şehirlerindeki durumu körüklediğini kabul etmiyor.

Yetkililer, yaklaşık 100 şehir ve kasabada süren protesto eylemleri sırasında öldürülen, yaralanan ve gözaltına alınanların sayısı hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), 115 göstericinin öldürüldüğünü ve bu sayının 200’e yükselebileceğini bildirdi.

İran hükümeti, protestoların başladığı 16 Kasım’dan itibaren ülke genelinde internet erişimini engelledi. Ancak geçtiğimiz Cumartesi günü internet erişim engeli kademeli olarak kaldırılmaya başlandı. Mesaj servisleri nispeten çalışırken, sosyal medyada paylaşılan videolar da şiddetin boyutunu gözler önüne serdi.

Şiraz şehrinde kaydedilen bir videoda, 100’den fazla protestocunun polise taş attığı, ancak polisin cevaben kendilerine ateş açtığı görülüyor.

Kirman şehrinden gelen bir diğer videoda ise Devrim Muhafızları bünyesindeki Besiç güçlerinin protestocuları motosiklet ile takip ettiği gözler önüne serildi.

Kirmanşah şehrinde de sivil kıyafetli güvenlik güçlerinin bir protestocuyu saçlarından sürükleyerek götürdüğü anlar ekrana yansıdı.

Yargıya ait Mizan haber sitesine göre İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Amiral Ali Fadavi, akaryakıt fiyat artışlarına karşı patlak veren gösteriler sırasında gözaltına alınan protestocuları ‘paralı askerler’ olarak nitelendirerek, ciddi şekilde cezalandıracaklarını söyledi.

Fadavi, Tahran’da dün düzenlediği basın toplantısında, “ABD ve diğerlerinin paralı askerleri olduklarını açıkça itiraf eden tüm ajan ve paralı askerleri gözaltına aldık. İnşallah yargı haklarında en ağır cezayı verecek” diye konuştu.

İran’da Şubat ayında yapılacak olan genel seçimlerin öncesinde benzin fiyatlarına zam gelmesiyle protestolar patlak verdi.

İran ekonomisi, ABD’nin 2018’de nükleer anlaşmadan çekilerek, Tahran’ı yeniden sert yaptırımlara maruz bırakmasının bir sonucu olarak hızla daralıyor.