İran’daki siyasi mahkumlar için acil çağrı

İran’daki siyasi mahkumlar ile dayanışma için 20 Mart’ta uluslararası çapta “revcom.us” web sitesi üzerinden yürüyen dayanışmanın Türkiye ayağı için de çalışma başlatıldı.

İran’daki siyasi mahkumlar için acil çağrı

Türkiye halkından da siyasi mahkumlar için başlatılan çeşitli kampanyalara aktif katılım göstermeleri istendi ve bunun için çağrı metninde online iletişim kanalları paylaşıldı.

Dayanışma çağrısı metni özetle şöyle:  

“İran’da şu anda acımasız bir tutuklama, işkence ve infaz kampanyası yaşanıyor. Bu acil bir durumdur. Yüzlerce siyasi mahkumun hayatı ve haysiyeti ölümcül bir tehlike altında.

Adaletten yana olan ve daha iyi bir dünya isteyenlerin İran’daki siyasi tutukluların serbest bırakılması davasını şimdi desteklemesi gerekiyor.

Ekim 2020’den başlayarak, İran İslam Cumhuriyeti emek, kadın hakları ve insan hakları aktivistlerine karşı büyük ve yeni bir keyfi tutuklama dalgası başlattı. İçlerinde muhalif aydınlar ve sanatçılar; protestocular, devrimciler, dini ve ezilen azınlık mensupları yer alıyor.

Tutukluların birçoğu şu an işkence görüyor. İran “itiraf ettirmek” için baskı uyguluyor, sahte “yargılamalar” yürütüyor ve acımasız kırbaçlama/dayak uygulamaları yürütüyor. İnsanlar hücre hapsinde tutuluyor ve yasal hakları, destek almaları veya tıbbi yardım almaları reddediliyor.

Önemli olan bir durum ise, ilham verici bir kahramanlıkla bu baskının karşısında durulması durumudur. Birçok mahkumun aileleri, destekçileri ve çeşitli İranlı örgütler, kendi güvenliklerini ciddi şekilde riske atarak İran’daki bütün siyasi mahkumlar için açıkça konuşuyorlar ve özgürlük talep ediyorlar.

Kürtlerin Suriye’deki mücadelesini konu alan kitap nedeniyle 11 yıl ceza

İran Yazarlar Derneği (IWA), aşırı baskı altında olmasına rağmen inanç mahkumlarının infaz edilmesini kınadı. Arash Ganji de dahil olmak üzere çok sayıda üyesi, Kürtlerin Suriye’deki mücadelesini konu alan bir kitabı çevirmekten 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci ve İnsan Hakları Savunucuları Merkezi üyesi Narges Mohammadi sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kendisi, İranlı güreş şampiyonu Navid Afkari’nin 2018’de kitlesel isyana katıldıkları için hücre hapsi verilen iki kardeşi için protesto çağrısında bulunmuştu. Kardeşler 54 ve 27 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.”

ABD’de, İran’ın siyasi tutuklularını kurtarmak için Avrupa’daki “Burn the cage” hareketiyle dayanışma içinde olunduğu belirtilen çağrı metninde infazların durdurulması için “yapılabilecekler” şöyle sıralandı:

-Bu Acil Durum Çağrısına destek verin ve yayın. Fikirlerinizi paylaşın ve/veya İran’daki Siyasi Mahkumları Serbest Bırakma Acil Durum Kampanyası ile birlikte çalışarak kampanyaya destek verin. İran’daki siyasi tutuklularından bahsedin ve destek mesajları yayınlayın. Çifte vatandaş olan inanç mahkumlarının derhal

- Uluslararası Af Örgütü için “[email protected]” mail adresine kampanyamızı kopyalayarak gönderin.

- İran’ın siyasi tutuklularıyla dayanışma içinde toplantılar, forumlar ve protestolar düzenleyin. Nasrin filmini izleyin, yayınlayın veya gösterin.

-Kampanya web sitesi, Youtube kanalı ve Twitter yayınındaki uyarıları, güncellemeleri ve bilgileri izleyin.

- “[email protected]” adresinden İran’daki Siyasi Mahkumlara Özgürlük Kampanyası’na yazın.

Metinde “acil imza kampanyasını” imzalayan kişiler de duyuruldu:

-Noam Chomsky MIT misafir öğretim üyesi, Arizona Üniversitesi

- Ariel Dorfman Death and the Maiden kitabının yazarı

- Jody Williams 1997 Nobel Barış Ödülü sahibi

- Gloria Steinem Yazar ve feminist aktivist

- Cornel West Filozof, siyasi aktivist ve toplumsal eleştirmen

-Gayatri Chakravorty Spivak  Free Rohingya Koalisyonu Sözcüsü ve Profesör

- Judith Butler Profesör ve yazar California Üniversitesi, Berkeley

- Marcia Ross NASRIN belgeselinin yapımcısı

- Azamn Niroomand-Rad Georgetown Üniversitesi, Washington DC misafir profesör

- Daniel Ellsberg Secrets: A Memoir of Vietnam and the Pentagon Papers kitabının yazarı

- Kia Corthron Roman ve oyun yazarı

- Jean Ziegler Sosyolog, İsviçre

- Erica Deuber Ziegler Sanat tarihçisi, İsviçre

- Dr. Saroj Giri Delhi Üniversitesi öğretim üyesi, Hindistan

- Taghi Rahmani Siyasi aktivist, gazeteci ve yazar

- Mariam Claren Aktivist, siyasi mahkum Nahid Taghavi’nin kızı

- Dr. Kylie Moore-Gilbert Britanyalı-Avustralyalı akademisyen, İran’da eski siyasi mahkum

-Joshua Frank CounterPunch yazarı

- Raymond Lotta New York Revolution Books ve Bob Avakian’ın yeni komünizminin takipçisi, yazar

- Azadeh Kian Profesör, Paris