İranlılar tartışıyor: Araba özel alan mı, yoksa kamusal alan mı?

İranlılar tartışıyor: Araba özel alan mı, yoksa kamusal alan mı?

Başörtüsü takma zorunluluğu olan İran'da kadınların arabada başörtülerini çıkarmaları, 'arabaların özel alan mı, yoksa kamu alanı mı' olduğuna ilişkin tartışmayı ülkede yeniden başlattı.

Guardian gazetesinin İran muhabiri Saeed Kamali Dehghan'ın haberine göre, İran'da yargıçlar ve âhlak polisleri arabaların kamu alanları olduğunu savunuyor. Dolayısıyla, 1979'dan sonra getirilen başörtüsü zorunluluğunun uygulanmasının giderek zorlaştığının işareti olarak yorumlanıyor.

Kadınlar ve âhlak polisleri arasındaki başörtüsü çekişmenin yaz aylarında daha da artıyor.

Hasan Ruhani: Bu polisin işi değil

İran'ın ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, insanların özel alanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmiş ve arabalarında başörtülerini çıkaran kadınlara karışılmasına karşı çıkmıştı.

2015 yılında yaptığı konuşmada "Polis bir şey yapamaz ve ben bunu diyebiliyorum çünkü Allah öyle söylüyor. Bu bir polisin işi değil" demişti.

Pek çok İranlı'nın arabanın kişinin özel alanı olduğuna inandığı belirtiliyor.

Geçen hafta İran'ın en üst düzey yargı görevlisinin yardımcısı Hadi Sadeghi, "Arabanın görünmez kısmı, örneğin bagaj, özel bir alan, ama bu arabanın görülür yerlerini kapsamıyor" dedi.

Bu yorumlar sosyal medyada tepki yarattı.

Gazete, tartışmaya her iki açıdan görüşlere yer veren gazetelerin de katıldığını söylüyor.

Tartışmanın hükümet ve hükümetten bağımsız hareket eden sert çizgideki yargı mensupları arasındaki çatlağın derinleştiği bir döneme denk geldiği de kaydediliyor.