IŞİD Afganistan'da giderek büyüyor

IŞİD Afganistan'da giderek büyüyor

Afganistan'da IŞİD'in giderek güç kazanması Pakistan'ı harekete geçirdi. IŞİD hedeflerine yöenlik büyük bir operasyon başlattı. Hava kuvvetlerinin de desteklediği "Hayber 4" adı verilen operasyon, Hayber sınır bölgesindeki dağlık Rajgal Vadisi ve yakınlarını hedef alıyor.

Pakistan daha önce IŞİD'in kendi topraklarındaki varlığını reddetmişti. Ancak komşu ülkeleri Afganistan'da örgütün giderek büyümesi İslamabad'ı alarma geçirdi. IŞİD, geçtiğimiz iki yılda Pakistan'da gerçekleşen birden fazla saldırıyı üstlenmişti. Ordunun sözcüsü Korgeneral Asif Gaffur, bölgede IŞİD'in daha çok Taliban'ın Afganistan ve Pakistan'daki eski üyelerinden oluştuğunu söyledi.

Afganistan'da giderek güç kazanıyor

Asif Gaffur, Pakistan'ta IŞİD'in yerleşik bir varlığının olmadığı yönündeki görüşünü koruyarak, Afganistan'da IŞİD'in giderek güçlendiğini ifade eden Gaffur, "Ancak Orta Doğu'da sadece IŞİD'in olduğuna inanmıyoruz" dedi.

Afganistan'da bazı bölgeleri kontrol altında tutan IŞİD, ülkeye ilk saldırısını gerçekleştirdiği 2015 yılından bu yana, Pakistan'daki varlığını güçlendirmek istiyor.

IŞİD 2015'te Afganistan'ın ve komşusu Pakistan, İran ve Orta Asya'nın eski adı olan 'Horasan' kolunu ilan etmiş, ilk defa Arap dünyasının dışına çıkmıştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Pakistan'ın güneyinde kalabalık bir Sufi türbesini hedef alan intihar saldırısında en az 70 kişi ölmüştü. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.