‘IŞİD üyeleri neden Türkiye’de rahatlıkla ticaret yapabiliyor’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, IŞİD mensuplarının Türkiye'de barınıp ticaret yapmalarına imkan tanındığını belirterek, “İktidar IŞİD ile mücadele etmek yerine onu kullanışlı bir enstrüman olarak kabul ediyor ve şu anda birçok IŞİD üyesinin ÖSO’ya transfer olduğunu ve ÖSO çeteleri içinde TSK ile birlikte operasyon yürüttüklerini biliyoruz” dedi.

‘IŞİD üyeleri neden Türkiye’de rahatlıkla ticaret yapabiliyor’

Meral Danış Beştaş, IŞİD mensuplarının Türkiye'de rahatlıkla çalışıp ticaret yapabilmesinin araştırılması için Meclise önerge sundu.

Önerge üzerine Genel Kurul’a hitap eden Beştaş, IŞİD’e ayrıcalık tanındığını belirterek bunun bedenlerini sordu.

Beştaş, HDP olarak bu konuyu defalarca Meclis gündemine getirdiklerini ancak iktidarın kendilerine herhangi bir cevap vermediğine dikkat çekti.

HDP Grup Başkanvekili Beştaş şöyle konuştu:

“IŞİD üyelerinin vatandaşlığı mal varlıklarının Türkiye'de yoğunlaşması ve bunların tespit edilmesi için bir önerge. Aslında biz daha önce IŞİD'lilerin neden bu kadar rahatlıkla Türkiye'de ticaret yapabildiklerini, neden böyle sınırın yakasında berisinde, çok yakınlarında bulunduğuna, bunun aslında IŞİD'lilere olan desteğe çok önemli bir delalet teşkil ettiğine dair sıkça beyanlarda bulunduk. Evet yani bugün Türkiye'de Ragıp Zarakolu gibi dünyaca tanınan, Uluslararası Pen Örgütü üyesi bir yazarın vatandaşlıktan çıkarılması tartışılabiliyor ama IŞİD'liler Türkiye vatandaşı olabiliyor rahatlıkla. Hem de bütün dünyanın insanlığa karşı suç işlediğini kabul ettiği ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadele için kurulduğu bir zaman diliminde bunu tartışıyoruz. Peki neden, IŞİD'lilerin ayrıcalığı ne? 5 milyona yakın sığınmacılar arasında IŞİD’liler ayrıcalıklı. Evet her gün gazetelerde şu haberleri görebilirsiniz. İlhan Balı hiç unutmadığım bir isim. Bizim 5 Haziran mitingimize bomba attığı için aranan bir sınır ,emiri ve Kilis'te dükkanı var. Yani polis yakalamıyor, bu bir yana ticaret yapmasının da önünü açıyor ya da Ezici kız çocuğunu kaçırıp köle pazarından satan IŞİD’liler Ankara'da yaşıyor ve şimdi kız çocukları onlardan alındı. Ve sonra da tahliye edildiler. Evet iktidar IŞİD ile mücadele etmek yerine onu kullanışlı bir enstrüman olarak kabul ediyor ve şu anda da birçok IŞİD üyesinin ÖSO’ya transfer olduğunu ve ÖSO çeteleri içinde TSK ile birlikte operasyon yürüttüklerini biliyoruz. Türkiye'nin IŞİD ile sınırdaş olduğu dönemlerde AKP hükümeti Suriye sınırındaki sınır kapılarını açık tutuyordu ve o zaman resmi gümrük işlemlerine devam ediyordu ve IŞİD’lilerin ticaret yaptığını gösteren TÜİK verileri de unutulmuş değil. Yani bu ülkede mal varlıkları edinmeleri de vatandaş olmaları da suç işleyip dolaşmaları da Ticaret yapmaları da serbest. Bunu araştıralım.” /Rudaw