IŞİD'den elektrik kulelerini havaya uçurma girişimleri

Irak ordusu, Ninova ve Diyala vilayetlerinde elektrik iletim kulelerini havaya uçurma amaçlı iki girişimin engellendiğini bildirdi.

IŞİD'den elektrik kulelerini havaya uçurma girişimleri

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı Güvenlik Medya Hücresi tarafından yapılan açıklamada, “Irak güçleri, Ninova ve Diyala operasyon bölgelerindeki elektrik kulelerini havaya uçurma amaçlı iki girişimi engelledi. DAİŞ unsurları tarafından elektrik iletim kulelerinin altına yerleştirilen çok sayıda patlayıcı etkisiz hale getirildi” denildi.

Açıklamada, Savunma ve İçişleri bakanlıklarının yanı sıra Haşdi Şabi’ye bağlı güvenlik güçlerinin, ülkenin çeşitli bölgelerine elektrik arzının istikrarını sağlamak ve kuleleri hedef almaya yönelik tüm girişimleri engellemek amacıyla elektrik enerji nakil hatlarını günün her saati izlediği ifade edildi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ise elektrik alanında yolsuzluk yapmakla suçlananların gözaltına alındığını belirterek, hükümetin elektriği korumak için stratejik bir plan üzerinde çalıştığını vurguladı.

Kazimi, dün Elektrik Bakanlığı’na yaptığı ziyarette üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede, “Teröristler ve destekçileri, kahraman silahlı kuvvetlerimize karşı koyamadıktan sonra Irak’taki yaşamı engelleme girişimlerine devam ediyor ve sürekli olarak elektrik santralleri ile kuleleri hedef alıyorlar” dedi.

Irak’ın enerji ve doğal gazda kendi kendine yeterli hale gelmesini engellemek için bazı güçler olduğuna dikkat çeken Kazimi, Irak’ın 2003’ten bu yana elektrik sektörüne yaklaşık 80 milyar dolar harcadığını, ancak yolsuzluğun insanlara istikrarlı bir şekilde enerji sağlamanın önünde güçlü bir engel olduğunu belirtti.