Seth Frantzman: Bugün Kürdistan'da yaşananlar yarın İsrail'e ve tüm bölgeye yayılacaktır

Seth Frantzman: Bugün Kürdistan'da yaşananlar yarın İsrail'e ve tüm bölgeye yayılacaktır

Ortadoğu uzmanı ve Jerusalem Post yazarı Seth J. Frantzman, bugünkü yazısında, Irak ordusunun İran destekli Heşdi Şabi milisleri aracılığyla Kerkük'ü işgal etmesinin İsrail üzerinde bıraktığı etkiyi konu edindi. 

Frantzman'ın yazısında, İsrail'in, Kerkük'ün Irak Ordusu tarafından işgale edilişinden endişe duyduğu belirtiliyor. İsrail'İn korkusunun nedeni, Tahran'dan başlayarak Irak (Güney Kürdistan), Suriye (Batı Kürdistan) ve Lübnan üzerinden İran Devrim Muhafızları Birliklerini Hizbullah gibi uydu ve müttefikleri ile buluşturan İran'ın "Akdeniz'e yolu" projesi. Zira Kürdistan'daki son gelişmeler İran projesinin bir ayağının hayata geçirilişi olarak yorumlanıyor. 

Frantzman ayrıca şu ifadelere verdi: "Bu endişelerden kaynaklı olarak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ile konuşarak Kürdistan'ın daha fazla istikrarsızlaştırılmasına müsaade edilmemesi çağrısında bulundu. Ancak Rusya'nın doğal gaz şirketi Rosneft aracılığıyla Kürdistan'a ciddi bir yatırım yapmış olmasına rağmen bu görüşmeler henüz sonuç vermiş değil. Bu sırada, İsrail, bir Hamas delegesinin Tahran'da bulunduğu bir sırada, İran'ın Irak'ta diğer bir zafer için cesaretlendiriliyor olmasından endişeli.

Görünen o ki, Irak'ın Kürdistan'a karşı hareketlerinin sonuçları, İran nüfuzunu bölgede geriletmeye dönük ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politikasını boşa çıkaracak. İran ve müttefikleri ise nüfuzlarının azalmaması için, düşmanlarını devre dışı çıkarmak için satrancı kurnazca oynayarak hareket ediyorlar.

ABD, İran'la ilgili sözlerine bağlı kalmadıkça, Kudüs, Hizbullah ve Suriye'nin durumdan yararlanacaklarına dair endişe içinde olacaklar."

yazının tamamı için: http://www.jpost.com/Middle-East/What-Iraqs-recent-moves-against-Kurds-mean-for-Israel-and-region-508127