İstanbul'da Yahudilere yönelik ikinci antisemitik saldırı

İstanbul'da Yahudilere yönelik ikinci antisemitik saldırı

İstanbul’da 20 Temmuz akşamı Neve Şalom Sinagogu’na düzenlenen antisemit saldırı ardından Ahrida Sinagogu da hedef alındı. Açıklama Türk Yahudi Toplumu tarafından yapıldı.

Türk Yahudi Toplumu’nun sosyal paylaşım platformu Twitter’daki resmi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Ahrida Sinagogu’nun hedef alındığını duyurdu.

Başbakan Binali Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da iletilen mesajda, “Maalesef Neve Şalom sinagogumuza yapılan provokasyonu biraz evvel en eski sinagogumuz Balat Ahrida’da yaşadık.” denildi.

İHA’nın haberine göre, Ahrida Sinagogu önünde toplanan grup ellerinde pankartlarla İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı. Grup daha sonra sinagogun kapısına temsili olarak x-ray cihazı koydu. Grup adına Büyük Osmanlı Derneği Genel Başkanı Bayram Demir açıklama yaptı.  

İki gün önce Alperen Ocakları üyeleri Neve Şalom Sinagogu’na yönelik taşlı sopalı bir saldırı düzenlemişti.  

Ahrida, Türkiye'deki en eski sinagog

693 tarihli bir fermanda anlaşıldığına göre Sinagog İstanbul’un Fethinden önce de vardı ve Ahrida (Ohrida, Uhr,Toh Balat) Sinagogu ismini kurucularının geldikleri Makedonya’daki Ohri kasabasından almıştır.

Ahrida Sinagogu, 9 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 16 Eylül 1987 tarihli kararla, Korunması Gereken Kültür Varlıkları Listesi’ne 128 Sıra No. ile dâhil edilmiş.

Ahrida Sinagogu