İsviçre, Rojava'da beyaz fosfor kullanıldığını belgeledi: Raporlar OPCW ve BM'ye verildi!

İsviçre, Rojava'da beyaz fosfor kullanıldığını belgeledi: Raporlar OPCW ve BM'ye verildi!

İsviçre merkezli Wessling Araştırma Enstitüsü, Türkiye'nin Rojava'da yasaklı beyaz fosfor kullanıldığını belgeledi.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatında yasaklı kimyasal silahların kullanıldığına dönük tartışmalar devam ediyor. Rojava Savunma İnisiyatifi tarafından İsviçre merkezli Wessling Araştırma Enstitüsü’nde yaptırılan laboratuvar incelemesi sonucunda Türkiye'nin harekat sürecinde yasaklı beyaz fosfor kullandığı belgelendi.

Wessling Araştırma Enstitüsü, yaralı bir Suriye Demokratik Güçleri (DSG) savaşçısından alınan parçanın laboratuvar incelenmesi sonucu 4 sayfalık bir rapor hazırladı.

İnceleme sonucunda hazırlanan raporun amacı şu şekilde belirtildi:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Doğu Suriye’de yürüttüğü savaşta kimyasal silah (örneğin fosforlu reaktifler) kullanıp kullanmadığını değerlendirmektir. Bu amaçla, kimyasal reaktiflere maruz kalan yaralı bir savaşçıdan alınan numune fosfor içeriği acısından analiz edilmiştir.”

Raporda devamla yapılan inceleme sonuncunda “Analizi yapılan örnekte, normal bir insanda bulunması gereken fosfordan daha yüksek miktarda fosfor ortaya çıkmıştır. Örnekte, bulunan önemli ölçüde yüksek miktardaki fosforun yanı sıra yaralanma tipi (kimyasal yanıklar) beyaz fosfor kullanıldığını gösterir” denildi.

Konuyu yakından takip eden İran asıllı İsveçli Doktor Abbas Mansouran, ANF’ye konuştu.

Harekatın başladığı dönemde Rojava'ya giderek yaralanan savaşçıları ve sivilleri tedavi eden Doktor Mansouran, yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'nin harekat döneminde beyaz fosfor ve kimyasal madde içeren bombalar kullandığını söyledi.

Türkiye'nin kullandığı yasaklı silahlardan kaynaklı çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini ve yüzlercesinin ağır bir şekilde yaralandığını dile getiren Doktor Mansouran, “Yaralılardan aldığımız bazı numuneleri Avrupa’daki yetkili laboratuvarlarda inceletmeyi başardık. İsviçre merkezli laboratuvar raporu, semptomlar ve kimyasal bombalar arasında korelasyon olduğunu doğruladı. Türk devleti ne kadar bu durumu reddetse de artık bu noktada uluslararası toplumu ikna edici delillerimiz var” dedi.

Dr. Mansouran, hem Türkiye'nin yasaklı beyaz fosfor kullanımını belgeleyen laboratuvar raporlarını hem de bölgede araştırma yapan Rojava Savunma İnisiyatifi tarafından hazırlanan raporun, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve BM’nin yetkili kuruluşlarına verdiklerini söyledi.

"Failler Yargılanmalı"

Türkiye'nin yasaklı silahları özellikle Serekaniyê ve Gri Spi’de kullandığını belirten Dr. Mansouran, uluslararası toplumun buna karşı sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Beyaz fosfor ve diğer kimyasal içerikli bombaların sivillere karşı kullanılmasının uluslararası hukuku ve yasaları ciddi ihlali anlamına geldiğinin altınız çizen Dr. Mansouran, “Başta BM, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi olmak üzere bütün yetkili kurum ve kuruluşlar bu noktada harekete geçmeli. Failler uluslararası mahkemelerde yargılanmalı” dedi.

Türkiye Reddetmişti

Türkiye'nin kimyasal silah kullandığına dönük ciddi iddiaları, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerin envanterinde kimyasal silah olmadığını herkes tarafından bilinen bir gerçek” diyerek reddetmişti.