‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganı Rojhılat’taki Newroz kutlamalarında da öne çıktı

Rojhılat’ta bu yılki Newroz “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganıyla düzenlendi.

‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganı Rojhılat’taki Newroz kutlamalarında da öne çıktı

Sine'de Newroz ateşini güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Peyman Minberi'nin annesi yaktı. Sakız kentinde de halk Jina Emini'nin babasının da katılımı ile Jina Emini'nin mezarını ziyaret etti.

Rojhılat’ta bu yılki Newroz kutlamaları, aylardır protestocuların dilinden düşürmediği “Jin, Jiyan, Azadi” sloganı ile gerçekleştirildi.

Sine'de, Jina Emini için düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Peyman Minberi'nin annesi Newroz ateşini yaktı.

Bu yılki Newroz kutlamalarında rejime karşı tepkiler öne çıktı.

Sakız’da Jina Emini'nin babası taşıdığı bir meşale yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe katılanlar hep birlikte Jina Emini'nin kabrini ziyaret etti.

Piranşar'da da insanlar geleneksel Kürt kıyafetleri giyerek ve Kürdistan bayrağını dalgalandırarak gösterilere katıldı.

Bokan'a bağlı Kani Reş köyünde protestolarda hayatını kaybedenlerin aileleri ile birlikte mezarlıklara kitlesel ziyaretler gerçekleştirildi.

Güvenlik güçlerinin, Sine kentinin Bilwanawi Dewlan köyünde olduğu gibi birçok yerleşim yerinde gösteri düzenleyen halkı darp ettiği bildiriliyor.

Sakız’ın da Karimawa semtinde güvenlik güçleri kutlamalara müdahale ederken halkın direnişiyle karşılaştı. Bu sırada polisin darp etmesi sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Newroz dolayısısyla Mahabad kentinde büyük protesto gösterileri düzenlendi. Güvenlik güçleri halka ateş açtı. Saldırıda çok sayıda insan yaralandı.

Şino'da da çok sayıda kişi sokaklara çıkarak sloganlar attı.  Urmiye halkı da gece geç saatlere kadar Newroz kutlamaları gerçekleştirdi.

Serdeşt’te dağlık alanda yakılan ateşle "Azadi" (özgürlük) kelimesi yazıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise yayınladığı Newroz mesajında, ülke çapında gerçekleştirilen protesto gösterilerinin “İran düşmanlarının planı” olduğunu öne sürdü.