Jina Emini anması sonrası polis ile göstericiler çatıştı

Rojhılatlı Kürt kadın Jina Emini’nin ölümü ile başlayan İran protestoları devam ediyor. Bugün Emini’nin 40’ncı gün anması sonrası pek çok yerde İran güvenlik güçleri ile çatışma yaşandı.

Jina Emini anması sonrası polis ile göstericiler çatıştı

İran'ın başkenti Tahran’da gözaltına alındıktan sonraki vefatıyla ülke genelinde protestolara neden olan Jina (Mahsa) Emini, ölümünün 40. gününde mezarı başında anıldı.

Yüzlerce kişi sabah saatlerinde, Emini'yi anmak için Kürdistan Eyaletine bağlı Saqqız kentindeki mezarına doğru yürüdü.

Emini'nin mezarı başında toplanan kalabalık, "Kahrolsun diktatör" ve "Kadın, Yaşam, Özgürlük" sloganları atarak rejimi protesto etti.

Kürdistan Valisi İsmail Zarii Kuşa, Emini'nin vefatının 40. günü dolayısıyla ailesinin herhangi bir anma töreni düzenlemeyeceğini dolayısıyla eyalette bir merasimin de söz konusu olmadığını söylemişti.

Emini'nin memleketi Kürdistan eyaletinde bugün "grip salgını" gerekçesiyle üniversiteler dahil tüm okullar tatil edilmişti.

Tahran'ın birçok bölgesinde gösteriler düzenlendi

Tahran'da üniversitelerde başlayan gösteriler, Sühreverdi Caddesi'nde devam etti. Göstericiler, "Özgürlük, özgürlük, özgürlük” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, Tahran Büyük Pazar'ın etrafı, elektronikçiler ve bilgisayarcılar çarşısı gibi önemli noktalar gösterilere sahne olurken, Cumhuri Caddesi'nde yer alan Alaaddin Çarşısı esnafı da kepenk kapattı.

Tahran Büyük Pazar etrafındaki cadde ve sokaklarda göstericiler ateş yakıp slogan atarken, güvenlik güçleri ise kalabalığa gazlı ve coplu müdahalede bulundu.

Göstericiler, Cumhuri Caddesi'ndeki üst geçitte bulunan reklam panosunu da ateşe verdi.

Lale Parkı'nın yukarı tarafları, Hervey Meydanı, Kuzey Firdevsi Caddesi ile Lalezar ve Suhank bölgesinde de protestolar düzenledi.

Tahran'ın Emirabad bölgesinde doktorlar ve diş hekimlerinin eylemine emniyet güçleri müdahale etti.

Üniversitelerde Emini protestoları sürüyor

Tahran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri yaptıkları eylemde yönetim karşıtı sloganlar atarken, kampüsteki parka Jina Emini’ye ithafen “Jina Parkı” ismini verdi.

Terbiyet Müderris Üniversitesi öğrencileri ise gözaltındaki arkadaşları için “Arkadaşlarımızı bekliyoruz, bir yere gitmiyoruz, buradayız” sloganın yanı sıra “Tahran gözaltı merkezi oldu, evin mezbaha oldu”, “Mahsa’nın kanı üstüne yemin olsun ki İran özgürleşecek” sloganlar atarak tepkisini gösterdi.

Ülkenin çeşitli şehirlerinde bulunan, Allame Tebatebai, Tahran, Kum, Beheşti, Bilim ve Teknoloji, Emirkebir Teknoloji, Zehra, Noşirevani Teknoloji, Terbiyet Müderris, Tahran Sure, Tahran Azad, Meşhed, Şehrekurd, Yezd Bilim ve Sanat, İsfahan, Tahran Harezmi, Şiraz gibi üniversitelerde de çeşitli gösteriler düzenlendi.

İran'da gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini'nin memleketi Sakkız kentinde düzenlenen anma törenine yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı ve törenin ardından güvenlik güçleri ile bazı kişiler arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

Anma sonrası çatışmalar

Öte yandan yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı törenin güvenlik güçlerinin aldığı önlemler kapsamında yapıldı ve tören sırasında kalabalığın Kürtçe sloganlar attı.

Yarı resmi İran Öğrenci Haber Ajansına (ISNA), haberinde, "yüzleri maskeli bazı kişilerin orduya ait askeri bir merkeze saldırmayı planladığını ancak törende hazır bulunan bir grup tarafından engellendiğini" yazdı.

Haberde, tören sonrasında "sınırlı sayıda kişinin" Saqqız'ın girişinde polisle "dağınık çatışmalar" yaşadığı ve grubun daha sonra polisin müdahalesiyle dağıldığı ifade edildi. Gerginliğin ardından kentte "güvenlik" gerekçesiyle internet bağlantısının kesildiği aktarıldı.

Yarı resmi Fars haber ajansı ise konuyla ilgili haberinde, "Dönüş yolunda sloganlar atarak bazı lastikleri ve çöp konteynerlerini ateşe veren kalabalığın bir bölümü, Saqqız-Bane Bulvarı'nı trafiğe kapatırken polisle çatıştı. Grup, polisin göz yaşartıcı gazlarla müdahalesiyle dağıtıldı" ifadelerine yer verdi.