Kalın'dan YPG açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Suriye'nin kuzeyindeki tutuklu IŞİD'lilerle ilgili 'Sorumluluğu sadece Türkiye'ye yıkmaya çalışmak asla kabul edilemez’ dedi.

Kalın'dan YPG açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Suriye'nin kuzeyindeki tutuklu IŞİD'lilerle ilgili 'Sorumluluğu sadece Türkiye'ye yıkmaya çalışmak asla kabul edilemez’ dedi. Kalın, ABD bayrağının çekilerek yerine Rus bayrağının konması ve YPG'nin Ruslar tarafından korunmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri harekatla ilgili yaptığı açıklamada IŞİD’lilerin sorumluluğunun Türkiye’ye verilmesine karşı çıktı.

Kabine toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında Kalın “Barış Pınarı Harekatı”nın “eş zamanlı olarak birçok oyunu bozduğunu” iddia ederek, “çıkarttıkları gürültü bu nedendendir” diye konuştu. Kalın “PKK/PYD DEAŞ'lı tutukluları batıya karşı tehdit olarak kullanmaktadır” dedi.

Kalın “Batılı dostlarımızın, NATO üyelerinin terör örgütünü müttefik gibi görmesi akıl tutulmasıdır. Bunu da muhataplarımızın yüzlerine ifade ettik. ABD’lilere bugüne kadar silahlandırdığınız kişiler Esed’le ittifak yaptığında ne düşünüyorsunuz. Bu soruların cevabını talep etmek en doğal hakkımızdır” diye konuştu.

IŞİD’le mücadelenin sadece Türkiye’nin sorumluluğunda olmadığını söyleyen Kalın, “DEAŞ’la mücadele Türkiye’nin sorumluluğundaymış gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor. Gözümüzün önünde bir hukuk skandalı yaşanıyor. Sorumluluğu Türkiye’ye yıkmaya çalışmak asla kabul edilemez. DEAŞ terör örgütüne mensup olduğu için vatandaşlarını kendi ülkelerine almak istemeyen Avrupalı ülkeler bu işi başka ülkelere fatura etmek istiyor” dedi.

ABD bayrağının yerine Rusya bayrağının geçmesi

Kalın Rusya ile Suriye konusunu uzun süredir konuştuklarını belirterek “Orada Amerikan bayrağının yerine Rus bayrağının geçip, PYD/YPG'nin, bir başka gücün kontrolü altında olması kabul edilebilir bir şey değil. Rusya Suriye konusundaki hassasiyetlerimizi biliyor” dedi.

Erdoğan Mike Pence ile görüşecek

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yarın kabul etmesinin planlandığını belirten Kalın görüşmeyle ilgili “Şu anda bir değişiklik öngörülmüyor. Cumhurbaşkanımızın kabulünün saati yarın kesinleşecek” dedi.

Suriye ile resmi görüşme yok

Kalın, Türkiye ile Suriye arasında görüşme olup olmadığına ilişkin soruya "Bizim Esed rejimiyle resmi olarak bir görüşme, temasımız yok. Bir mesaj iletilmesi gerektiğinde, özellikle askerlerimizin can güvenliği söz konusu olduğunda, bunu genellikle Ruslar ya da İranlılar üzerinden zaten iletiyoruz. Dolayısıyla şu anda böyle bir görüşme trafiği söz konusu değil" yanıtını verdi.

Kalın, "Amacımız Astana ve Cenevre süreçlerini bir araya getirip, Anayasa Komitesinin yazacağı ya da revize edeceği yeni anayasa çerçevesinde bir geçici hükümet kurulmak suretiyle seçimlere gidilmesi ve Suriye halkının özgür bir şekilde tercih edeceği yönetimin iş başına gelmesidir. Bunun için de çalışmalarımız siyasi süreçte bundan sonra da devam edecektir" dedi.