Karayılan: Makus tarihimizi tekerrür edersek mezarımıza tükürürler

Karayılan: Makus tarihimizi tekerrür edersek mezarımıza tükürürler

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “Biz Kürtler, birçok imkana sahibiz; diplomatik, siyasi ve askeri imkanlarımız var. Biz de bir ulus olarak kendimize yer açabiliriz. Makus tarihimizi tekerrür edersek bizden sonraki kuşaklar gelip mezarımıza tükürür” dedi.

Murat Karayılan, Sterk TV’ye verdiği röportajda, Türkiye Adalet Bakanı’nın devlet adına kamuoyu karşısına çıkarak “Öcalan üzerindeki yasak kaldırılmıştır” dediği halde PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını eleştirdi.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasını “soykırım siyaseti” olarak yorumlayan Karayılan, “HDP yasal bir siyasal partidir, Türk devlet kanunlarına göre kurulmuş ve seçimlerde 6 milyondan fazla oy almıştır. HDP’lileri ‘siz örgütle ilişkilisiniz’ diyerek tutukluyorlar. Ortada öyle bir şey de yok” dedi.

Rusya-Türkiye İşbirliği

Ortadoğu’da önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Karayılan, Rusya’nın bölgenin geneli için bir proje hayata geçirdiğini ve birçok konuda Türkiye ile tezat olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bölgede yaşanan durumdan Kürtlerin yararlanmasından korktuğunu savunan Karayılan, “Ankara’nın ayrıca bölgede kendisini emperyal ve hegemon bir devlet haline getirmek istediğini” söyledi.

Karayılan, “Türk devleti artık kendi resmi sınırlarıyla kalmak istemiyor. Bu yüzden Suriye, Libya, Mısır ve hatta Irak üzerinde çeşitli hesapları var. Bu açıdan bakıldığında Türkiye ve Rusya birçok yerde karşı karşıya geliyor ama şimdiye kadar Putin ve Erdoğan kendi aralarında diyalog kurup ve ‘al ver’ yöntemini geliştirerek anlaşabildiler. İşte Guta ve Şam bölgelerinin teslim alınması karşılığında Efrin’in verilmesi, çetelerin Halep’ten çıkarılması karşılığında İdlib’in verilmesi buna örnektir” dedi.

Erdoğan’a Abdulhamit Benzetmesi

“Nasıl ki Abdulhamit zamanında Fransız, İngiliz, Alman ve Ruslar arasında dengelere oynayarak kendini ayakta tuttuysa Erdoğan da şimdi aynısını yapmaya çalışıyor” diyen Karayılan, “Tek tarafa bağlanmadan herkesten istifade ederek kendi ajandasını uygulamaya çalışıyor. Türkiye’nin ajandası Kürdistan Özgürlük Mücadelesini tasfiye etmek, kendisini bölgede daha da yayarak egemen hale gelmektir. Erdoğan, özellikle çok zayıfladığı bir dönemde bunu yaparak kendi rejiminin ömrünü de uzatmak istemektedir” ifadelerini kullandı.

Karayılan, “Erdoğan neden hep Sevr Antlaşması’na atıfta bulunuyor?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Çünkü Sevr’de çok az da olsa Kürtlerin hak sahibi olmasından bahsediliyordu. Bu yüzden Sevr’i tersyüz etmeye çalışıyoruz, diyorlar. Lozan Anlaşması’ndan zaten hiç söz etmiyorlar. Dikkat edin, Kemalizme göre Lozan Antlaşması demek Türkiye’nin tapusu demektir. Kemalist anlayış Lozan Antlaşmasını kendisi için bir başarı olarak görmektedir. Neden? Zira bu antlaşmayla Kürdistan’ın yarısını işgal etti, Türkiye’nin bugünkü sınırlarını oluşturdu. Bunu bir başarı olarak gördü ve öyle değerlendiriyor.”

Ulusal Birlik ve Kürtler

Kürtlerin tarih boyuınca birlik olmadığını, birbirlerini güçlendireceklerine zayıflattıklarını ve bu şekilde kaybettiklerini belirten PKK Yürütme Komitesi Üyesi Karayılan, sözlerine şunları ekledi:

“Kürtlerin ulusal birliğinin sağlanamaması geçmişten gelen ve bir türlü kabuk bağlamamış kanayan bir yaradır. Fakat Kürdistan tarihinde hep böyle olmuştur diye bundan sonrasının da aynı şekilde olacağını söyleyemeyiz. Bizler artık 21. yüzyıldayız, siyasi, bilimsel, ideolojik ve toplumsal alanda güçlü bir bilince sahibiz. Eskiden Kürtlerin ne bir okulu, üniversitesi ne okuması ne de yazması vardı. Bugün artık kimsenin bilmediğini biz biliyor ve en yeni, ilerici fikirleri biz geliştiriyoruz. Devrimimizin gerçekleştirdiği gelişmeler, yarattığı muhteviyat, tarihsel-toplumsal analiz düzeyi ve çözüm üretme yeteneği dünyanın çok az yerinde vardır ve hatta belki de yoktur. Biz bugün gerçekten de çok aydınlık ve ilerici bir bilince sahibiz.”

Karayılan, “Böyle bir düzey kazanmışken kalkıp da tarihi tekerrür edecek değiliz. Eğer makus tarihimizi tekerrür edersek bizden sonraki kuşaklar gelip mezarımıza tükürür. Şu anda kendini Kürt siyasetinin önde gelenleri olarak gören herkes bu hakikati çok iyi bilmeli ve asla unutmamalıdır” dedi.

“2020 yılı için halkımızın mücadele zemini çok daha güçlü hale gelmiştir, hatta her zamankinden daha güçlüdür” diyen Kararyılan, “Tüm Kürdistan Savunma Güçleri -pêşmerge ve savaşçılar da buna dahildir- HPG’nin bugün yürüttüğü formatı, gerçekleştirdiği değişimi, yürüttüğü yeni gerilla çizgisini ve tarzını kendilerinde gerçekleştirir, yeniden yapılanma anlayışını uygularlarsa her alanda başarılı olur” değerlendirmesinde bulundu.