Kazımi: Yabancı savaşçı güçlere ihtiyacımız yok

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Irak topraklarında herhangi bir yabancı savaşçı gücün varlığına ihtiyacı duyulmadığını belirterek, ABD’den Iraklı askerlere eğitim ve istihbarat işbirliği sağlaması konusunda destek istedi.

Kazımi: Yabancı savaşçı güçlere ihtiyacımız yok

Washington ziyareti öncesi AP’ye konuşan Başbakan Mustafa Kazımi, ülkesinin IŞİD'le mücadelede Amerikan muharip güçlerine ihtiyacı olmadığını, çekilmeyle ilgili bu hafta Washington’da yapılacak görüşmelerin sonucunda bunun netleşeceğini söyledi.

Başbakan Kazımi, "Irak'taki Amerikan güçlerinden talebimiz, güçlerimizi eğitim, yeteneklerini geliştirme ve güvenlik işbirliği konularında desteklemektir. Bugün Irak ordusu ve güvenlik güçleri ülkeyi savunmaya hazır ve muktedirdir. Sadece desteğe ihtiyacımız var. Kapasitemizi geliştiriyoruz ve Irak topraklarında herhangi bir yabancı savaş gücüne ihtiyacımız yok. Irak’ta çok sayıda Amerikan yapımı silah mevcut dolayısıyla Amerikalılardan bu konuda bizi desteklemelerini ve söz konusu silahların onarılması için yardımlarını sürdürmelerini istiyoruz” dedi.

ABD güçlerinin Irak’ta kalıp kalmaması ülkenin ihtiyaçlarına bağlı olacağının altını çizen Kazımi, “ABD güçlerinin çekilmesi bu hafta Washington’da yapılacak görüşmeler sonrası şekillenecektir” diye konuştu.

Kazımi, Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin de şunları söyledi:

“Irak ve Amerika Birleşik Devletleri arasında tüm eğitim, kültür, sağlık ve enerji alanlarındaki ortak ilişkilerimizi korumak ve düzenlemek için bu temaslara ihtiyacımız var.”

Irak’taki koşulların Afganistan’daki koşullardan farklı olduğunu ifade eden Kazımi sözlerini şöyle sürdürdü:

Irak'taki koşulların Afganistan'dakinden farklı olduğunu ifade eden Kazımi, “Irak'taki koşullar coğrafi, demografik ve sosyal yapı itibariyle Afganistan'dan daha farklı. Hatta aşiretlerin bileşimi ve yapısı bile farklıdır. Irak Güvenlik Güçleri kendilerini savunabilir bir durumdalar ve terör gruplarla savaşabilecek güçteler. Güçlerimiz uluslararası ve halkımız nezdinde destekleniyor. Güçlerimiz hazırlıklı ve bugün Irak'taki koşullar farklı.  Evet uyuyan hücreler var ama kesinlikle Irak Afganistan gibi değil.”

Başbakan Kazımi, İran ile ABD arasında görüş birliğinin sağlanmasının Irak'ın çıkarına olacağını, bunun bölgede barış ve huzurun sağlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Kazımi, son olarak Irak 10 Ekim'de yapılması planlanan seçimlerin belirlenen tarihte yapılacağını bir kez daha ifade ederek, "Siyasi güçler rollerini oynamalı ve seçim projelerini ve vaatlerini vatandaşlara net bir şekilde sunmalıdır. Şiddet ve yıldırmadan uzak, halk hareketlerinin bu seçimlere tüm gücüyle katılması gerekiyor” diye ekledi.

Irak'taki ABD askerlerinin ülkeden çekilmesinin ele alınacağı, ABD ve Irak arasındaki "4. Stratejik Diyalog" görüşmeleri kapsamında Başbakan Mustafa Kazımi bugün (25 Temmuz 2021) ABD’ye gitti. Kazımı, Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyor.