KDP ile KYB arasında Irak Cumhurbaşkanlığı görüşmesi

KDP Müzakere Kurulu Başkanı Fuad Hüseyin, KYB Başkanı Bafıl Talabani ile Irak’ta yeni hükümetin kurulması ve Irak Cumhurbaşkanlığı'nı görüşmek üzere Bağdat’ta bir araya geldi. KDP’den üst düzey yetkili görüşmenin olumlu geçtiğini aktardı.

KDP ile KYB arasında Irak Cumhurbaşkanlığı görüşmesi
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Müzakere Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafıl Talabani, dün Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya gelerek Irak'ta Hükümet kurulması ve Cumhurbaşkanlığı seçilmesi, Kürtlerin ulusal haklarıyla beraber gündemdeki konular ele alındı.
 
Talabani’nin Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre görüşmede Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi durum, Irak’ta hükümetin kurulması ve Cumhurbaşkanının seçilmesi konuları masaya yatırıldı.
 
Açıklamada, “Çabaların ortaklaşması gerekliliğine, halka hizmet ve istikrar sağlayacak bir hükümetin kurulması yönünde anlayışa vurgu yapılmıştır” denildi.
 
Öte yandan görüşmede, Kürtlerin ulusal hakları ile anayasal haklarının korunması yönünde iki taraf da Kürtlerin ortak tutum ve söylem göstermesi üzerinde anlaşıldı.
 
KDP’den üst düzey bir yetkili, “görüşmenin olumlu geçtiğini, Cumartesi günü Fuad Hüseyin’in Kürdistan Bölgesi’ne döneceğini ve toplantıların devam edeceğini” belirtti. 
 
Irak’ta Ekim 2021’de düzenlenen seçimlerden sonra henüz bir hükümet kurulabilmiş değil.
 
Cumhurbaşkanlığı için Kürt taraflar Bağdat’ta ortak bir tutum sergilemiyor.
 
YNK’nin adayı mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih iken KDP’nin adayı ise Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed.

YNK’nin adayı mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih iken KDP’nin adayı ise Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed.