KDP ile KYB'den ortak açıklama

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta 10 Ekimde yapılan erken genel seçimlerinin ardından KDP ile KYB heyetleri Süleymaniye’de bir araya geldi.

KDP ile KYB'den ortak açıklama

Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP) bir heyet Süleymaniye’yi ziyaret ederek Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) genel merkezini ziyaret etti.

KDP Sekreteri Fazıl Mirani başkanlığındaki heyeti KYB Eş Genel Başkanı Bafıl Talabani karşıladı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından KDP sözcüsü Mahmud Muhammed ve KYB sözcüsü Emin Baba Şeyh basın toplantısını düzenledi.

KDP sözcüsü Mahmud Muhammed, ziyaretin amacının seçim kampanyaları sırasında yapılan konuşmalardan dolayı oluşan endişelerin giderilmesi amacını taşıdığını, yakın zamanda diğer siyasi partileri de ziyaret edeceklerini söyledi.

Kürtler arasındaki işbirliğinin önemine değinen sözcü Mahmud Muhammed, “Anayasadaki haklarımızı korumak için Bağdat’ta birlikte gitmek istiyoruz. Alamadığımız haklarımız için de birlikte çalışalım” dedi.

Kerkük’teki durum hakkında da konuşan Muhammed, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında ortak komisyon kurulduğunu ve ilerleme sağlandığını ifade ederek, “Ancak Şengal Anlaşması gibi uygulanması önünde engeller var” diye ekledi.

Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin hangi partinin alacağına ilişkin her hangi bir konunun toplantıda görüşülmediğine dikkat çeken Mahmud Muhammed, “Söz konusu makamın Kürtlerin istihkakı olduğu doğrudur ancak tek bir siyasi partiye verileceğini söyleyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

KDP ile Arap siyasi partiler arasındaki ilişkilere dair partisinin tutumunu açıklayan Muhammed, “KDP’nin parti programı ve haklarımıza yakın olanlarla işbirliği yapacağız. Sadr ile çok yönlü yakınız. Ancak aramızda yazılı bir anlaşma yok” dedi.

KYB sözcüsü Emin Baba Şeyh ise, “Halkımızı Bağdat’ta nasıl temsil ederiz onu konuştuk. Bizim için önemli olan budur, makam ve mevki değil. Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerin istihkakıdır bu konuda her hangi bir anlaşmazlığımız yok ancak bir gelenek olarak KYB’ye veriliyor. Bu konuda sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Önemli olan Kürt halkının çıkarlarıdır” şeklinde konuştu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun yayımladığı seçim sonuçlarına göre, KDP parlamentoya 33 vekil gönderirken KYB ise 16 vekil gönderdi.