Kemal Burkay: Bir Kürt partisinin referanduma hayır demesi çok şaşırtıcı

Kemal Burkay: Bir Kürt partisinin referanduma hayır demesi çok şaşırtıcı

HAK-PAR eski genel başkanı Kemal Burkay 25 Eylül’de gerçekleşmesi planlanan Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Burkay, tüm Kürt kesimlere kararı sahiplenme çağrısında bulunarak “Bu karardan gayet hoşnutum, sevinçliyim. Kürt halkı Güney Kürdistan’da tarihi bir adım atıyor. Şimdiye kadar federal bir yönetimle kendi bölgesini yönetiyordu. Eğer Irak’ta federal sistem iyi işleseydi yani gerçekten demokratik bir rejim olsaydı hani bazılarının deyimle ‘ Birleşik, demokrat ve istikrarlı bir Irak’ olsaydı mevcut sistem yürüyebilirdi ama maalesef öyle olmadı.” dedi. 


Kürt siyasetçi Burkay açıklamasının devamında "Yangın yerine dönmüş bir Irak’ta Kürtlerin kendi bölgelerinde barışçıl, demokratik bir yaşam inşa etmek, kendi bölgelerini bağımsız bir devlet olarak yönetmek onların hakkıdır ve bundan doğal bir şey yoktur. Bu tarihi fırsat Kürtlerin önüne çıkmış ben inanıyorum ki Kürt halkı ezici çoğunlukla evet diyecektir, destekleyecektir.” ifadesini kullandı.

Bir tarihi fırsat önümüze çıkmışken herhangi bir Kürt partisinin buna hayır demesi çok şaşırtıcı bir şey

Burkay, “Karardan sonra bazı Kürt partilerini olumsuz baktıkları yönünde duyumlar aldım ancak tam olarak içeriğini bilmiyorum. Goran ve İslami Parti ile ilgili söylemler var. Doğrusu bu bizi şaşırtıyor. Böylesine önemli bir tarihi fırsat önümüze çıkmışken herhangi bir Kürt partisinin buna hayır demesi çok şaşırtıcı bir şey. Bunun kendi tabanlarında bile hoş karşılanacağını sanmıyorum. Goran Hareket geçmişte ‘Yekîtî’ içinde dağlarda partizan savaşı yürüttü ve bu Kürt halkının özgürlüğü içindi, özgür yaşamak içindi. Şimdilerde Kürtlerin önüne böylesi tarih bir süreçte içerde ve dışarda koşullar uygunken buna hayır demek akıl alacak bir şey değil. Ben umut ediyor ve inanıyorum ki bunlar da önümüzdeki 3 aylık süre zarfında tavırlarını düzeltirler."


Türkiye’nin kararla ilgili ilk demeçlerini de yorumlayan HAK-PAR eski genel başkanı Kemal Burkay, ‘yapılan açıklamalar olumsuz görünüyor ancak ben Türkiye’nin Kürtlere karşı politikalarını bir bütün olarak düşündüğümde bunun çok sert bir açıklama olduğu kanısında değilim’ dedi.

Türkiye bu gerçeği birçokları gibi kabul edecek


“Türkiye’nin kararla ilgili ilk açıklaması olumsuz görünüyor ancak ben Türkiye’nin Kürtler’ekarşı politikalarını bir bütün olarak düşündüğümde bunu çok sert bir açıklama olduğu kanısında değilim. Yarın öbür gün Güney Kürdistan’da yüzde 60, 70 ya da daha fazla yönünde bir evet çıkarsa, yani bölge halkı bağımsızlığa evet derse Türkiye’nin tavrı bu gerçeği kabul etmek yönünde olacaktır [...]  Kanımca Kürt halkı orda bağımsız bir devlet olduktan sonra bu iyi ilişkiler devam edecektir. Şu anda orada federal de olsa bir devlet var bu sadece biçim değiştirecek. Bu durum da Irak ve Kürdistan’ın gerçekliğinden kaynaklanan bir durum ve Türkiye bu gerçeği birçokları gibi kabul edecek.”