Kerkük’te Kürt adayların posterleri yırtıldı

Irak genel seçimlerine hazırlanan Kürt adayların poster ve afişleri Kerkük’te kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı.

Kerkük’te Kürt adayların posterleri yırtıldı

Yerel kaynaklar Kürt adayları tanıtan pankart ve afişler yırtıldığını veya su birikintilerine atıldığını söylüyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Seçim Dairesi Başkanı Ali Qalaiy Rudaw'a verdiği demeçte, "Şüpheliyiz. 1 Nolu Seçim Bölgesi'ndeki adayların posterlerinin yırtılmasından ciddi şekilde şüpheleniyoruz” dedi.

Qalai, "Ciddi bir soru var. Sorumluluğun şehrin yetkililerine ait olduğunu düşünüyorum. Afişlerin yırtılma şekli daha çok (Kürtlere karşı) intikam gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Irak'ın yeni seçim yasasına göre Kerkük eyaleti üç seçim bölgesine ayrıldı.  Irak’ın tamamı ise 83 seçim bölgesine ayrılmış durumda.

Irak güçleri, 16 Ekim 2017'de Kerkük'ün kontrolünü  yeniden ele geçirmişti. Ancak Irak seçim komisyonuna kayıtlı partiler, sansürsüz seçim kampanyaları yürütme hakkına sahip.

2018 ve 2014 seçimlerinde aday gösterilen ve 12 sandalyenin 6'sını kazanan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), yerel yetkilileri ihmalkarlıkla suçlayarak  afişlere verilen zararın görmezden geldiğini belirtiyor.

KDP, Kerkük'teki güvenlik ve siyasi durumun istikrarsız olduğunu ve kentin Irak’ın işgalinde olduğunu belirterek Mayıs 2018'deki seçimleri boykot etmişti.

Kerkük'te biri Hristiyan azınlığa ayrılmış 13 milletvekili kontenjanı bulunuyor.  Yüksek Yargı Konseyi tarafından yayınlanan 9 Eylül tarihli kararname ise, adayların posterlerine zarar veren veya bu suçlara karışanların cezalandırılmasını öngörüyor.

Rudaw