Kerkük’te Kürtçe sağlık belgeleri yasaklandı; Bakanlık ve İl birbirini suçladı

Kerkük’te sağlık sektöründe çalışan tesisler için alınan ruhsat ve lisans belgelerinde Kürtçenin çıkarılarak sadece Arapçaya yer verilmesi tepki topladı. Kerkük İl Genel Sağlık Müdürlüğü kararın Irak Sağlık Bakanlığı tarafından alındığını savundu. Ancak Bakanlık ise kararın İl Müdürlüğünün talebi üzerine alındığını bildirdi.

Kerkük’te Kürtçe sağlık belgeleri yasaklandı; Bakanlık ve İl birbirini suçladı

Kerkük’te, sağlıkla ilgili eczane, iş yeri ve ticaret için alınan ruhsat ve lisans belgelerinde Kürtçenin kaldırılması tepkiye neden oldu.

Kerkük İl Sağlık Genel Müdürü Nebil Hamdi Buşnaq, “Bu yaptığımız Irak Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uymaktır. Bakanlık tüm Irak illerinde belgelerin yalnızca Arapça olması gerektiğini, aksi takdirde kararın geçerli olmadığını bildirdi. Bizden yarın belgelere başka dilleri de eklememiz istenirse yaparız” dedi.

Kerkük Sağlık Genel Müdürü, Dubiz İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği 7 Eylül 2022 tarihli "Sağlık Ruhsatı" başlıklı talimatnamesinde, "Tesisler ve işyerleri için çıkarılacak sağlık ruhsatları 17 Ağustos 2022 tarihli 2719 sayılı karara göre Arapça olacakrı” deniliyor.

Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Necwa Hamid, bu kararın Temmuz ayında alındığını ancak baskı ve tepkilerin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edildiğini söyledi.

Bakanlığın kararı daha sonra 28 Ağustos 2022 tarihinde Kerkük İl Genel Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiğini belirten Hamid, "Sağlık Bakanlığı ile görüştük. Konuyu daha fazla araştıracak ve iptal edilene kadar takipçisi olacağız. Ancak Sağlık Bakanlığı bize kararın Kerkük İl Genel Sağlık Müdürlüğü'nün talebi üzerine alındığını bildirdi” dedi.  

Irak Anayasasına devletin resmi dili Kürtçe ve Arapçadır. Her iki dil de devlete ait belgelerde kullanılmalıdır.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkan Yardımcısı, 6 Eylül 2022 tarihinde Irak Sağlık Bakanlığı'na bir yazı göndererek, Irak Anayasası'nın 4’üncü maddesinde Kürtçe ve Arapçanın ülkenin resmi dili olduğunu hatırlatarak, bunun yanı sıra Irak’ta Türkmence, Süryanice ve Ermenice gibi ana dillerinde eğitme hakkının garanti altına alındığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kerkük Belediyesi, kentin belli yerlerinde bir dizi işaret levhası yerleştirmiş, levhalarda Arapça, İngilizce ve Türkmenceye yer vermiş ancak Kürtçeye yer vermemişti. Nüfusun çoğunluğun Kürt olduğu kentte, yoğun tepkilerin ardından levhalara bu yıl Ağustos ayında Kürtçe de eklenmişti. (Kaynak : Rudaw)