Kırgızistan, Rojava’daki 59 vatandaşını teslim aldı

Kırgızistan’ın Rojava’daki kamplarda bulunan ailesi IŞİD’li olan 59 vatandaşını teslim aldığı bildirildi.

Kırgızistan, Rojava’daki 59 vatandaşını teslim aldı
Foto:ANHA

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Twitter hesabına iliştirdiği bir açıklamada, Kırgızistan'ın dün Rojava’daki  kamplardan, kadın ve çocuklardan oluşan 59 vatandaşını teslim aldığı ifade edildi.

Açıklamada, Kırgızistan'ın kabul ettiği vatandaşlarının ailelerinin durumuna ilişkin detay verilmedi.

Konuya ilişkin ifadelerine yer verilen CENTCOM Komutanı Orgeneral Michael Erik Kurilla, "Sözde IŞİD halifeliğinin ortadan kaldırılmasının ardından devam eden insani krizi çözme çabalarına yönelik çalışması için Kırgız Cumhuriyeti liderliğine minnettarız. Bu krizin tek uzun vadeli çözümü, kuzeydoğu Suriye'deki kamplarda yaşayanların başarılı bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesi, rehabilitasyonu ve yeniden entegrasyonudur. CENTCOM, bölgesel ortaklarımızla uyum içinde, uçak sağlamak gibi kaynaklarını kullanarak bu geri dönüş çabalarını desteklemeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

18 kadın ve 41 çocuk teslim edildi

Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’nin resmi internet sitesine göre ise Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Tokobaev Arslan başkanlığındaki heyet, Rojava’daki bölgeleri ziyaret etti.

Bilgilendirmeye göre heyeti, Rojava Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Yardımcısı Robel Beho, Dış İlişkiler Dairesi Yürütme Komitesi Üyesi Halid İbrahim, YPJ Ofisi Üyesi Lana Hisen ve Kadın Komite Yardımcısı Huweyda Muhammed Selim karşıladı.

Taraflara arasında imzalanan mutabakattan sonra 18 kadın ve 41 çocuk heyete teslim edildi.

Hol Kampı’nda 70-80 bin kişi kalıyor

BM'ye göre 10 bin kişi kapasiteli Hol Kampı'nda bunun 7-8 katı buluyor ve ailesi IŞİD’li olan çoğunluğunu kadınlarla çocuklar oluşturuyor.

Hol Kampı'nda yaklaşık 50 ülkeden IŞİD’li tutuluyor. Son olarak 11 Ocak’ta Irak, 17 Ocak’ta ise İspanya çok sayıda vatandaşını bu kamplardan teslim almıştı.