Kızıltepe Belediyesi’nden Kürtçe isim kararı

Kızıltepe Belediyesi’nden Kürtçe isim kararı

Kızıltepe Belediye Meclisi 2019 yılı Temmuz ayı olağan toplantısının ikinci birleşiminde kayyum döneminde ismi değiştirilen parkların eski isimlerinin iade edilmesini gündemine aldı. Daha önce Trafik ve Ekoloji Komisyonu'na sevk edilen gündem maddesinde ismi değiştirilen Mehmet Sincar, Ubeydullah Eren, Şeyhdavut Yalçınkaya ve Leyla Qasim parklarının isimleri iade edildi. Öneri oy çokluğu ile kabul edildi.

Kayyumun İsimlerini Değiştirdiği Parklar

4 Eylül 1993 yılında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın adının verildiği park. Söz konusu parkın ismi, “Tepebaşı Mahallesi Dere Kenarı Parkı” olarak değiştirildi.  Kayyum döneminde söz konusu parkın içerisinde yer alan Ş. Elî Temel Kültür ve Sanat Merkezi de kapatılmıştı.  

Ersoylu mahallesinde bulunan Şeyh Davut Yalçınkaya Parkı’nın ismini de “Turgut Özal Parkı” olarak değiştirdiği ortaya çıktı.  DEP Kızıltepe İlçe Başkanı Şeyh Davut Yalçınkaya, 1993 yılında yeğeni Halim Yalçınkaya ile birlikte öldürülmüştü. Kayyum döneminde, Yalçınkaya’nın isminin verildiği halkevine de “Turgut Özal Parkı” ismi verilmişti.  

Turgut Özal mahallesinde bulunan ve 1993 yılında evinin önünde faili meçhul cinayete kurban giden öğretmen Ubeydullah Eren’in anısına yapılan ve ismi verilen parkın adı da kayyum tarafından değiştirildi. Söz konusu parkın isminin de “Turgut Özal Yaşam Merkezi Yanı Parkı” olarak değiştirildiği tespit edildi.  

Kayyum döneminde ismi değiştirilen bir diğer park ise, Tepebaşı mahallesinde bulunan ve 12 Mayıs 1974 yılında Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi döneminde idam edilen devrimci Kürt kadını Leyla Qasim’ın isminin verildiği park. Parkın adı “Otogar Parkı” olarak değiştirildi.