Koalisyon ve DSG’den ortak devriye

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Rojava ile Suriye'nin kuzey doğusunda ortak devriye gerçekleştirdi.

Koalisyon ve DSG’den ortak devriye

TSK’nın 20 Kasım’da  DSG kontrolündeki Rojava ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgeleri uçaklar, insansız hava araçları ve toplarla bombalaması ardından  Koalisyon ile DSG’nin ortak devriyeleri durdurulmuştu. DSG komutanlığından yapılan açıklamada güçlerinin Türkiye sınırına ve Türkiye destekli grupların kontrolündeki Grê Sipî ve Serêkaniyê gibi bölgelerden kaynaklı saldırılara yoğunlaşması nedeniyle ortak devriyelerin durdurulduğu belirtilmişti.

Pentegon'dan TSK'nın bombardımanlarına ilişkin yapılan açıklamada da DSG'nin müttefikleri olduğu ve TSK saldırıları nedeniyle IŞİD ile mücadelenin sekteye uğradığı açıklanmıştı. 

ABD öncülüğündeki Koalisyon’un DSG’ye ait araçların da katılımıyla Haseke’ye bağlı Rimelan ilçesi ve  Suriye’nin kuzey doğusunda Irak sınırındaki yer alan Deyrezor vilayetinde de başka bir ortak devriye gerçekleştirdiği öğrenildi.

Koalisyon’un müttefik olarak gördüğü DSG ile ortak devriyeler; IŞİD’in uyuyan hücrelerinin ortaya çıkarılması, bölge güvenlik ve istikrarının sağlanması amacıyla yapılıyor.

Türkiye’nin 20 Kasım’da DSG kontrolündeki bölgelere başlattığı hava harekatı ve karadan yoğun bombardımanı öncesi Koalisyon ve DSG haftalık 20’den fazla ortak devriye gerçekleştiriyordu.

Rojava ve DSG’nin kontrolündeki Rojava, Suriye’nin bazı bölgelerinde ve Ürdün sınırındaki Tenef Üssünde 900’ün üzerinde asker ve dananışmanı bulunuyor.  

Pentagon’dan yapılan açıklamada Rojava ve Suriye’de IŞİD tehdidi son bulana kadar askerlerinibn kalacağı bildirildi.

Öte yandan ABD TSK’nın 20 Kasım’da Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik hava ve topçu bombardımanın bölgede IŞİD ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilediği için durdurulmasını istemiş ve DSG’nin müttefikleri olduğu kaydedilmişti.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştüğünü ve Austin'in, Rojava’ya yönelik olası operasyona güçlü bir şekilde karşı olduklarını söyledi.