Kürdistan'da siyasi gündem yoğun: Geniş tabanlı hükümet kurulacak mı?

Kürdistan Parlamento seçimlerinin 30 Eylül’de gerçekleşmesinin ardından Kürdistan’daki siyasi taraflar arasında hükümet kurma tartışmaları başladı.

Kürdistan'da siyasi gündem yoğun: Geniş tabanlı hükümet kurulacak mı?
Kürdistan Parlamento seçimlerinin 30 Eylül’de gerçekleşmesinin ardından Kürdistan’daki siyasi taraflar arasında hükümet kurma tartışmaları başladı.

Hükümet kurma müzakereleri için kapımız bütün siyasi taraflara açık olduğunu Hiçbir tarafa karşı vetolarının olmadığını belirten Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro Üyesi Hemin Hewrami, "Önümüzdeki 4 yıllık süreçte Kürdistan’ı güçlendirmek için ortak bir strateji belirlemekten mutluluk duyarız” dedi.

Hewrami, siyasi taraflar kazandıkları sandalye oranında sorumluluk üstlenmek için PDK’ye yönelik bir adım atarsa PDK’nin onlara yakınlaşmak için iki adım atacağını ifade etti.

YNK Politbüro Üyesi Saman Germiyani ise, “PDK ile YNK arasındaki ilişkiler bozulmadığı için ilişkileri normalleştirmekten söz edilemez. Seçimlere yönelik şikayetlerimiz var ve YNK’nin de bunu çok normal karşılaması gerekir.”

Germiyani, PDK ile YNK’nin iki idareli yönetimi reddettiklerini ve bunun gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Çoğulcu hükümetin kötü tecrübesini gözönünde bulundurduğunu belirten Germiyani, “Bütün partilerin hükümete katılması daha iyi olur. Bir tarafın sandalye çoğunluğuyla hükümeti kurmaya çalışmasından söz edilemez” diye konuştu.

Irak Cumhurbaşkanlığı seçimleri PDK ile YNK arasındaki stratejik anlaşmanın bozulmasına neden oldu.

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen PDK’li bir yetkili, “Irak Cumhurabaşkanlığı seçimleri olmasaydı PDK sandalye çoğunluğuna bakmaksızın YNK ile gerçek bir ortaklık temelinde hükümeti kurardı. Ancak gelişen olaylar ittifakın bozulmasına neden oldu. PDK şimdi de KYB ile birlikte hükümeti kuracak.  Ancak eskisi gibi yüzde 50 yüzde 50 paylaşım olmayacak” ifadelerini kullandı.

PDK’li yetkili, daha önceki hükümette yer alan partilerin sokakta muhalefet gibi davrandığını belirtti.

Değişim Hareketi (Goran) Ulusal Meclisi’nin bir üyesi ise, Goran içinde hükümete katılma tartışmalarının olduğunu kaydederek, “Tüm taraflar hükümete katılmalı” dedi.