Kürdistan\'dan İran\'a: Son kararı Kürdistan halkı verecek

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dışilişkiler Bürosu, Tahran\'ın referanduma ilişkin açıklamalarına, “Kimsenin müdahalesine izin vermeyeceğiz” şeklinde yanıt verdi.

Kürdistan\'dan İran\'a: Son kararı Kürdistan halkı verecek

Dışişleri Bürosu\'ndan yapılan açıklamada, referandumun Kürdistan halkının doğal ve meşru hakkı olduğunun altı çizilerek, “Referandum ile ilgili son kararı doğal bir hakları olan Kürdistan halkı verecek” denildi.

Açıklamada, “Referandum, dünyadaki diğer milletler gibi büyük fedakarlık yapmış Kürdistan halkının da doğal bir hakkıdır. Kürt milleti meşru amaçları ve istekleri uğruna bundan sonra da mücadele vermeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Referandumun bir iç mesele olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti\'nin daha önce de bildirdiği üzere, referandum Irak\'ın bir iç meselesidir. Bu, Irak hükümeti ile ele alınacak ve diyalog yoluyla karar verilecek bir konudur. Bu çerçevede bu tür açıklamaları reddediyor ve hiç kimsenin müdahalesine izin vermeyeceğimizi belirtiyoruz.”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, 1 Mayıs\'ta düzenlenen günlük basın toplantısında, ülkesinin, “Irak’ın Kürtler tarafından bölünmesini kabul etmeyeceğini” söylemişti.

Kasımi, “Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyoruz. Her türlü bölünmeye karşıyız ve bunu kabul etmeyiz. Irak anayasasında da öngörüldüğü üzere Iraklı Kürtlerin belli hak ve hukukları var, fakat onlar ülkenin toprak bütünlüğüne karşı çıkamaz” ifadelerini kullanmıştı.