Kürt alimi ve HDP eski milletvekili Kadri Yıldırım vefat etti

Büyük Kürt alimi Prof. Dr. Kadri Yıldırım tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kürt alimi ve HDP eski milletvekili Kadri Yıldırım vefat etti

2 gün önce beyin kanaması geçiren ve hastaneye kaldırılan Kürt siyasetçi ve akademisyen Kadri Yıldırım bugün yaşamını yitirdi.

Beyin kanaması geçirmesinin ardından yoğun bakıma alınan Yıldırım’ın kanaması durdurulmuştu.

Yaşamını yitirmesinin ardından Diyarbakır Memorial Hastanesi’nde işlemleri yapılan Yıldırım’ın Yeniköy Mezarlığı’na defnedileceği belirtiliyor.

Kadri Yıldırım geçtiğimiz aylarda da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanarak yoğun bakıma alınmış ve hastalığı yenmişti.

PROF. DR. KADRİ YILDIRIM KİMDİR?

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Yardımcılığı görevinde de bulunan Prof. Dr. Kadri Yıldırım, mükemmel seviyedeki Kürtçe'ye hakimyeti ve klasik Kürt edebiyatı eserleri uzmanlığı ile dikkati çekiyordu. Çok sayıda Kürtçe eseri günümüz Kürtçesi ile yorumlayan  Prof. Dr. Kadri Yıldırım, klasik eserlerin yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynadı. Prof. Dr. Kadri Yıldırım,  Artuklu Üniversitesi'ndeki Kürtçe bölümün kuruluşunda da önemli rol oynadı.

5 Şubat 1959'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Kürt bir ailede doğdu. Siirt Eğitim Yüksekokulu'ndaki ön lisan eğitimi tamamladıktan sonra, Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu dekanlığı görevlerinde bulundu. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004'te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör oldu. Kürtçe, Arapça, Farsça, dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunuyor.

 Prof. Dr. Kadri Yıldırım,  Haziran 2015 seçimlerimde HDP'den Siirt Milletvekili seçildi.