Kürt askerin şüpheli ölümü

Kürt askerin şüpheli ölümü

Antep’te askerlik yaparken hayatını kaybeden ve yetkililerin intihar ettiğini iddia ettiği Iğdırlı gencin ailesi, çocuklarının kendini öldürmesi için hiçbir nedenin olmadığını ve öldürülmüş olabileceğini söylüyor.

İntihar ettiği söylenen Iğdırlı genç Emrah Uygun’un annesi, oğlunun ölüm sebebinin açıklanmaması halinde ya kendini öldüreceğini ya da ülkeyi terk edeceğini belirtiyor. Emrah Uygun’un cenazesi İstanbul’da toprağa verildi.

Emrah Uygun, 4 ay önce askere gitmek için ailesiyle büyük bir heyecenla vedalaşmıştı. Ancak ailesine tabut içerisinde cenazesi gönderildi.

21 yaşindaki Emrah, Antep’te askerlik görevini yapıyordu. Komutanları intihar ettiğini söylüyor. Ancak ailesi, onun öldürüldüğü konusunda ısrarlı.

Rûdaw’a konuşan Emrah’ın annesi Hatice Uygun tepkisini şöyle dile getirdi:

“Yalan söylüyorlar. Hayır o kendini öldürmedi. Bizimle konuştuğunda ‘Yerim iyi, askerlik iyi gidiyor, yemekler iyi. Ama komutanım benden telefonumu aldı’ demişti.  Davacı olacağım. Neden telefonunu aldılar? Kim oğlumu vurduysa ortaya çıksın. Eğer yapmazlarsa intihar ederim. ‘Bir şehit annesi intihar etti’ desinler.’’

3 erkek ve 3 kızkardeşin en küçüğü olan Emrah’ın, ölmeden bir gün önce anne ve babasıyla telefonla konuştuğu, durumunun iyi olduğunu, ‘Keşke askere daha erken gelmiş olsaydım’ dediği belirtiliyor. Ancak komutanları, Emrah’ın psikolojisinin iyi olmadığını ve kendisini nöbet kulübesinde vurduğunu belirtiyor. Bir yıl içinde tam 10 Kürt genci aynı gerekçeyle İstanbul’da toprağa verildi. Emrah en sonuncusuydu.

Emrah’ın abisi Murat Uygun, şunları dile getirdi:

“Kardeşimi herkes tanır. Kendini öldürecek biri değildi. Kendine kıysa bile anne ve babamın üzüleceğini bildiği için canına kıymaz. Her konuştuğumuzda gülüyor ve ‘Yerim çok rahat’ diyordu. Kendini öldürmüş olmasına imkan yok. Komutanına ‘Kendini vuran adam arkasından birşey bırakır” dedim, ‘Sabahın saat 4’ünde bu olay meydana gelmiş’ dedi.”

Kimsenin Emrah’ın kendini vurduğuna inanmadığını belirten kuzeni Ferhad Yaşar ise şunları belirtiyor:

“Kendini öldürecek karakterde bir genç değildi. Annesi ve babası bir gün önce kendisiyle telefonda görüşmüş. Kimse kendini vurduğuna inanmıyor. Biz öldürüldüğüne inanıyoruz ve bu olayın açığa çıkarılmasını istiyoruz.’’

Askerlerin şüpheli ölümü her zaman Türkiye’de önemli bir gündem. HDP, 2015 yılında ölümlerin araştırılması için Meclis’e gensoru verdi. Ancak ne cevap verildi ne de araştırma yapıldı. Emrah da şüpheli şekilde ölenler kervanına katıldı ve ardında acılı bir aile geride bıraktı.