Kürt çocukları için ağlayan eski Alman siyasetçi hayata veda etti

Kürt çocukları için ağlayan eski Alman siyasetçi hayata veda etti

Almanya’da siyasetin “sosyal vicdanı” olarak tanınan ve en sevilen eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Norbert Blüm 84 yaşında hayatını kaybetti. Blüm’ün, 1991 yılında Baas rejiminin zulmünden kaçan Kürtleri ziyaret ettiğinde çocuklar için döktüğü gözyaşları hafızalarda kalmıştı.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi, 1990-1998 yılları arasında Helmut Kohl kabinesinde Çalışma Bakanlığı yapan Norbert Blüm (84), 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece hayata gözlerini yumdu.

Rüsselsheimli bir işçi ailesinin çocuğu olan Norbert Blüm, önce meslek öğrendi, ama aynı zamanda çalışarak akşam lisesini bitirdi.

Felsefe, tarih ve teoloji okudu. İG Metal sendikasında aktif görev yapan Blüm CDU’dan siyasete atıldı. Esprili kişiliği ve insanlara yakınlığıyla bilinen Blüm, çalışanların haklarının savunucusu, siyasetin sosyal vicdanı olarak tanındı.

Kohl’ün 16 yıllık görev süresi boyunca kabinesinde görev yapan tek bakan olan Norbert Blüm, iyi bir “Kürt dostu” olarak da biliniyordu.  

Kürdistan’ı ziyaret etti

1991 Raperininden sonra (Büyük Ayaklanma), Irak ordusunun saldırıları nedeniyle Türkiye sınırına kaçan Kürtleri ziyaret eden Blüm, mültecilerin durumunu yerinde gözlemiş, döndükten sonra bir Alman kanalına verdiği röportajda şöyle konuşmuştu:

“Dünya Kürtlerin böyle dağılmasına seyirci kalamaz. Böyle olursa Saddam’ın Kürtleri yok etme amacı gerçekleşmiş olur. Kürtler yurtlarına dönmeli. Birleşmiş Milletler tarafından kendilerine koruma sağlanmalı. Yeşilberelilerin kontrolü altında güvenlikli bir bölge oluşturulmalı.”

Norbert Blüm 2003’te Saddam rejiminin devrilmesinin ardından yine Güney Kürdistan’ı ziyaret etti. Ziyaretinin ardından dönüşte Alman Die Welt gazetesine konuşan Blüm, “Kürtlerin on yıllarca bu coğrafyada zulme maruz kaldığını unutmamak lazım. Barış zamanında da kendilerine yardımcı olunmalı. Sadece silahla barış gelmez” demişti.

Blüm hayatının son döneminde Suriye’deki mülteci kamplarını da ziyaret etmişti.

Almanya Başkanı Angela Merkel, “Siyasi hayatımın şekillenmesinde üzerinde büyük etkisi oldu. Norbert Blüm, modern sosyal politikayı herkesin anlayabileceği şekilde formüle edebilen önemli bir politikacıydı. Her zaman insanlara yakın olan bir kişiliğe sahip. Kalbi, her zaman ülkemizi inşa eden insanlar için attı. Sosyal piyasa ekonomisini şekillendirmede kilit rol oynadı” dedi.

1990’lı yılarda Almanya’ya iltica eden Kürtler Norbert Blüm’ü daha iyi tanır.

Vestfalya bölgesi parlamento üyesi Berivan Aymaz, Blüm hakkında Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Norbert Blüm’ün vefatı beni çok incitti. Onunla siyasetten fazlasını yapabilen bir politikacı kaybettik: O insanlığı da bilirdi. Mültecilere olan bağlılığı, 1991'de Kürdistan dağlarını ziyaret etmesi beni çok etkiledi. Onu özleyeceğiz” dedi.

Bugün bakıma ihtiyacı olan yaşlılara bakım hizmeti sunan bakım sigortası Norbert Blüm’ün eseri. 2019’da kan zehirlemesi sonucu felç geçirmişti.

Rudaw