Kürt devletini, İran kurdurtacak gibi görünüyor!

Kürt devletini, İran kurdurtacak gibi görünüyor!

EDÛL XATÛN - KRDNEWS

Kürdistan'ın güneyinde 25 Eylül'de yapılacak olan bağımsızlık referandumu ile sonrasına ilişkin olası bağımsızlık ilanına karşı, Kürt nüfusuna sahip İran ile Türkiye'nin en büyük engel ve tehdit olduğu farklı çevreler tarafından dile getiriliyor. Şimdiye kadar bölge ülkeleri içinde en sert tepki gösteren ülke İran oldu. Hatta, geçtiğimiz günlerde, bağımsızlığın ilanı halinde derhal saldırıya geçeceğini, askeri saldırıya hazırlık olarak asker alımlarını arttırdığını duyurmuştu.   

Ancak, neredeyse İran'ın tehditlerine paralel olarak başta ABD'li askeri ve siyasi çevreler olmak üzere Kürdistan'ın bağımsızlığını destekleyen açıklamalar da artıyor. Trump yönetimi şimdilik Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu ve IŞİD'le mücadeleye yoğunlaşılması gerektiğini ileri sürerek son derece diplomatik bir şekilde referandum ve bağımsızlığı desteklemediğini sık sık dile getiriyor. Ancak IŞİD sonrası, şu an halihazır parçalanmış bir Irak'ın nasıl idare edileceğine dair bir plana da sahip değil. 

İran'a karşı Kürt devletine destek

Gerek Kürtlerin, bölge ülkelerini ve ABD'yi bir Kürt devletini destekleme konusunda ikna etmek için oluşturdukları kendi argümanları olsun, gerekse ABD'li siyaset uzmanı ve ilgili askeri askeri çevrelerin bağımsızlığı destekleyici argümanlarının başında işte Irak'ın geleceğine dair belirsizlik geliyor. Irak'ta parçalanmışlık ve otorite boşluğunun ülkeyi şimdiden İran'ın arka bahçesi haline getirdiği, ülke yönetiminde İran etkisinin giderek arttığı dile getiriliyor. 

İran'ın artan emperyal hedefleri Akdeniz'e giden bir İran koridoru açmak, bunun için de Irak ve Suriye'de denetimini arttırmak istediği sık sık gündeme geliyor. Her durumda ABD'nin bölgedeki çıkarlarına ters düşen İran'ın önüne geçmenin yollarından birinin bölgede kurulacak bir Kürt devleti olduğu tezi giderek güç kazanıyor. 

"İran tehlikeli bir düşmandır. 

Nitekim dün, Kurdistan24 ve The Washington Times gazetesinin Washington D.C.'de ortaklaşa düzenlediği “Kürdistan, ABD’nin Stratejik Müttefiki”  konulu seminerde General Jay Garner konuşmasında Kürdistan ve diğer bölgeler için "İran tehlikeli bir düşmandır. ABD, İran'ın tehdit ettiği bölgeleri savunmak için anti-füze sistemlerini kurması gerekiyor. Irak, İran'ın gölge devletidir." ifadesini kullanarak İran bölge açısından yarattığı tehlikeye ve Kürdistan'ın önemine dikkat çekti.

“İran savaş gücü sinsi bir şekilde Irak’a akıyor”

Tuğgeneral Ernest Audino, “İran savaş gücü sinsi bir şekilde Irak’a akıyor” diyerek İran’ın artan etkisine dikkat çekti. ABD’nin Kürdistan’ın bağımsızlığı konusundaki tutumunu da eleştiren Audino, İran’ın Irak’ta aslan payını alırken ve etkisini gittikçe arttırırken ABD’nin duruma seyirci kaldığını belirtti.

Irak devletinin İran’ın Batısı olarak adlandırmanın daha mantıklı olacağını iddia eden ABD’li Tuğgeneral, Irak Ordusunun %75’inin Şii’lerden oluşmasının yanı sıra 110 Bin kişilik Şii paramiliter güçlerinin de varlığını bu görüşüne dayanak olarak gösterdi.

"Kürdistan'ın Irak içerisinde kalması İran'ın çıkarınadır"

Tahran yönetiminin Irak’ın %60’ını ele geçirdiğini de söyleyen Tuğgeneral Audino, Kürdistan’ın Irak içerisinde bir bölge olarak kalmasının İran’ın çıkarına olduğunu ve İran’ın güçlenmesini önlemek için Kürdistan’ı desteklemenin ABD’nin çıkarına olduğunu savundu.

İran etkisine karşı Kürdistan desteklenmeli

ABD Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi milletvekili Trent Franks, Pazartesi günü, Kürtleri daha fazla desteklememeleri halinde, Kürdistan Bölgesinde İran etkisinin artacağını, bunun ABD'nin çıkarlarına zarar vereceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

İsrail desteği

Zira, İsrail'deki farklı çevrelerden gelen Kürdistan bağımsızlığını destekleyici açıklamaların en önemli nedenlerinden birinin artan İran tehlikesi olduğu da sır değil. 

Ortadoğu'da hala geçerli olan "düşmanımın düşmanı dostumdur" ilkesine göre Kürdistan'ın önündeki en büyük engel olan İran, Kürdistan'ı dünyanın süper gücünün dostu kılması şaşırtıcı olmayacaktır. Daha önce defalarca Kürtleri yüzüstü bırakmış olan ABD'yi, bu kez de aynı şeyi yapmaktan alıkoyacak şey bu İran tehdidi olabilir.