Kürt Dil Platformu: 'Eşitlik olacaksa, önce dilde olmalı'

Diyarbakır’dan çıkmak istediklerini belirten Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Ciziri, Adıyaman’da temsilcilik açtıklarını ve diğer kentlerde de kuruluşlarını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Kürt Dil Platformu: 'Eşitlik olacaksa, önce dilde olmalı'

Bugüne kadar Diyarbakır, Mardin ve Batman’da temsilciliklerini açan Kürt Dil Platformu, son olarak Adıyaman’da temsilcilik açtı.

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Adıyaman Şubesi binasında bugün bir basın toplantısı düzenleyen platform, Şırnak, Van, Urfa ve Türkiye’nin metropollerinde de ofis ya da temsilcilik açmayı planlıyor.

“Amacımız Diyarbakır’ın dışına çıkmak”

Diyarbakır’dan çıkmak istediklerini dile getiren platform sözcüsü Şerefxan Ciziri, pek çok kentte platformu var etmeyi hedeflediklerini belirtti:

 “Amacımız, Diyarbakır’ın çıkmak ve Kürtlerin yaşadığı her şehirde platformu kurmak. Şube ya da temsilciliklerin bizzat kentteki kişilerce yönetilmesini istiyoruz. Şube kurucuları da buradaki bileşenler olacak. Kürdistan Komünist Partisi (KKP), HDP, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve sivil toplum kuruluşlarında pek çok kişi ve kurum platformun kuruluşunda yer alacak.”

“Kürt sorununu çözmek istiyorsan, Kürtlerin dilini kabul etmeden bu mümkün mü?”

Platformun amacına ilişkin konuşan Ciziri, “Kürtçenin resmi dil olmasını sağlamak ve anayasada yer almasını sağlamak platformun amaçlarından biri. Ayrıca ilkokuldan üniversiteye kadar Kürtçenin eğitim dili olmasını ve Kürtçenin bir statü sahibi olmasını istiyoruz. Yani 25-30 milyon kişinin konuştuğu dilin resmen tanınmasını istiyoruz. Bu isteklerimizin aynı zamanda halkımız arasında da yayılmasını istiyoruz. Kürt sorununu çözmek istiyorsan, barış sağlamak istiyorsan Kürtlerin dilini kabul etmeden bu mümkün mü?” dedi.

Kürt Dil Platformu, 2018 yılında Kürtçe üzerine çalışma yapmak üzere birkaç siyasi partinin inisiyatifi sonucu Diyarbakır’da kuruldu.