Kürt dostu Alman vekil ‘Siggi Barzani’ yaşamını yitirdi

Kürdistan Bölgesi'nde “Siggi Barzani” olarak bilinen Kürt dostu Alman Yeşiller Partisi’nin eski milletvekili Siegfried Marsch, yaşamını yitirdi.

Kürt dostu Alman vekil ‘Siggi Barzani’ yaşamını yitirdi

Kürdistan Bölgesi'nde “Siggi Barzani” olarak bilinen Alman Yeşiller Partisi’nin eski milletvekili Kürt dostu Siegfried Marsch, dün öğleden sonra Barken'deki evinde hayatını kaybetti.

Daha önce K24’e verdiği bir röportajda Marsch, sağlığının iyi olması durumunda yeniden Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmek istediğini belirterek, “Kürdistan'a gidip sevgili kardeşim Kak Mesud'un yanına oturmak istiyorum ama sağlığım nedeniyle uçağa binemiyorum” demişti.

17 Eylül 1953'te Bochum'da dünya gelen Marsch, 16 yaşından itibaren siyasetle ilgilenmeye başladı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Yeşiller Partisi'nin kurucularından biri olan Marsch, 1989'da Kuzey Ren-Vestfalya'da partinin sorumlusu oldu. 1990-2000 yıllarında arasında milletvekili olarak görev yaptı.

1991'de Kürdistan Bölgesi’ndeki Raperin’den (ayaklanma) sonra Kürt halkını destekledi ve dayanışma içinde yer aldı. 

Kürdistan Bölgesi'ne defalarca ziyaret gerçekleştiren Marsch, CARITAS İsviçre tarafından finanse edilen Kürdistan’ın yeniden yapılandırma projesi dahil olmak üzere çok sayıda yardım projesine öncülük etti. Marsch ayrıca, Kürdistan Parlamentosu'un ilk seçimlerinde teknik yardımda bulundu.

2004-2014 yılları arasında başkent Erbil'e yerleşen Marsch, burada kurduğu Alman Kültür Merkezi'nin başkanlığını yaptı ve Alman-Kürt ticari ilişkilerini desteklemek için yerel şirketleri teşvik etti.

Marsch, Kürtlere ve Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakınlığından dolayı "Siggi Barzani" olarak da biliniyordu.