Kürt şairi Nali’ye dair yeni bilgiler

Kürt şairi Nali’ye dair yeni bilgiler

Güney Kürdistan’ın Soran Üniversitesi’nin El Yazmaları Bölümü, Osmanlı belgeleri arasında büyük Kürt şairi Nali’nin el yazmalarına rastlandığını duyurdu. El yazmalarında, ünlü şairin şiirleri ve yaşamı hakkında yeni ayrıntıların ortaya çıktığı belirtiliyor.

 Rudaw’a konuşan Soran Üniversitesi El Yazmaları Bölümü Başkanı Dr. Hêmin Omer Xoşnav, “Ünlü Kürt şairi Nali hakkında yeni bilgilere ulaştık. Türkiye’de yayın yapan akademik bir dergiden yayın haklarını aldık ve önümüzdeki süreçte bu belge ve yorumları yayınlayacağız’’ dedi.

Xoşnav söz konusu belgelerde, Nali’nin yaşamına ilişkin gün yüzüne çıkmamış bilgilerin yer aldığını aldığını ifade etti. Yayınlanacak belgelerde, Nali’nin yeni kitabından da bahsediliyor.

 Geçtiğimiz yüzyılda şair Nali’nin görevi, maaşı, eşi, ölüm tarihinin ayrıntıları ve yerinin doğru bilinmediğini belirten Dr. Hêmin Omer Xoşnav, bu belgelerle bu konuların tümünün açığa çıkacağını ve Soran Üniversitesi’nin belgeleri basıma hazır hale getirdiğini kaydetti.

 Ehmedê Şaweysê Alî Begê Mikayîl’in oğlu ve gerçek adı Mele Xidir şair Nali (1800-1856), Şarezûr ovasındaki Xakoxol köyünde dünyaya gelmiştir. Baban şiir okulunun kurucusu olan Nali aynı zamanda Kürtçe’nin Sorani lehçesinde eserler sunan en büyük şairlerden biri olarak Kabul ediliyor.

 Şair Nali, Sine, Sablax, Halepçe ve Süleymaniye’de öğrenim görmüştür. Kürtçe dışında Farsça, Türkçe ve Arapça da bilen Nali, bu dillerde de şiirler yazmıştır.

 Mihemed Emîn Zekî Beg’e göre, Kürt şiir ustası şair Nali 1800- 1856 yıları arasında yaşamış.

 Yazar Marûf Xeznedar ve Kemal Fûad da aynı tarihleri işaret ederken, yazar Aladdin Sucadi’ye göre Nali’nin 1797 ila 1855 yılları arasında yaşadığını belirtiyor.