Kürt siyasetçiler Mele Şükrü Ekinci ve Eşref Elçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Kürt şair, yazar ve siyasetçi Mele Şükrü Ekinci (Dilpet Jeli) ve siyasetçi Eşref Elçi yakalandıkları yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.

Kürt siyasetçiler Mele Şükrü Ekinci ve Eşref Elçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
İki hafta önce Covid-19’a yakalanan Siirt Eruhlu Mele Şükrü Ekinci, önceki gün Mersin’de tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında vefat etti. Ekinci, dün Mersin’de toprağa verildi.
 
Cizreli  Kürt siyasetçi ve eski Bayındırlık Bakanı Şerafetin Elçi’nin abisi ve eski Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’nin babası Eşref Elçi’de 87 yaşında Diyarbakır’da tedavi gördüğü Memorial Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Elçi, geçen Pazar gününden itibaren Memorial Hastanesi’nde Covid-19 tedavisi görüyordu.
 
Mele Şükrü Ekinci kimdir?
 
Siirt’in Eruh ilçesinin Basnê köyünde 1949 yılında dünyaya gelen Ekinci, ilk eğitimini Kürt medreselerinde aldı. Ekinci, Mele Mustafa Barzani önderliğindeki Eylül Devrimi’nden etkilenerek Kürt meselesi ve siyasetle ilgilenmeye başladı. İmkanları ölçüsünde Eylül Devrimi’ne destek vererek, Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye (KDPT) içinde siyaset yapmaya başladı.
 
1970’li yıllardan sonra Mersin’e yerleşen Mele Şükrü Ekinci, Adana, Mersin, İskenderun ve Antalya gibi kentlerde örgütlenme çalışmaları yürüttü.
 
Halepçe ve Enfal katliamlarının ardından yazdığı şiirler nedeniyle yıllarca cezaevinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Mersin’de Kürtlerin sosyal ve toplumsal sorunlarıyla ilgilendi.
 
3 Ocak 1997'de Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi tarafından kurulan Demokratik Kitle Partisi'nde (DKP) yer alarak, örgütlenme çalışmaları yürüttü. Bu partinin kapatılmasının ardından 2006 yılında yine Şerafettin Elçi tarafından kurulan Katılımcı Demokrasi Partisi’ne (KADEP) üye olarak siyasi çalışmalarına devam etti.
 
Siyasi mücadelesinin yanı sıra yazarlık ve şairlik yapan Ekinci’nin yayınlanmış 5 kitabı bulunuyor.
 
“Dîroka bîranîna şehîdan weyla licê weyla Licê” (Lice Şehitleri Anması Tarihi), “Pazendname”, “Xewna sibê Belîlaz” (Sabah rüyası Belilaz) ve “Kardukname” isimli kitapları ve “BOTÎNAME” adına Kürdistan tarihi ile ilgili bir araştırma kitabı yayınlandı.
 
Eşref Elçi kimdir?
 
1934 yılında Cizre’de dünyaya gelen Eşref Elçi, 1965 yılında kurulan Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye’ye (KDPT) üye olarak siyasi çalışmalara başlayarak, örgütlenme çalışmaları yürütmüştür.
 
Azadi Cemiyeti üyesi olan Babası Muhsin ve dedesi Nuri İstiklal Mahkemesi’nde yargılanmışlardır.
 
Cizre’nin kanaat önderlerinden olan Eşref Elçi, bugün Meydanbaşı Cami’inde kılınan Cuma namazından sonra yoğun bir katılımla Cizre Asri mezarlığına defnedildi.