Kürt toprağı Xurmatu'da Kürtlerden haraç alınıyor

Xurmatu’daki bazı siyasi partiler ve yurttaşlar Haşdi Şabi güçlerine bağlı olan Esayib Ehil Elheq grubunun Kürtlerden haraç aldığını belirtti.

Kürt toprağı Xurmatu'da Kürtlerden haraç alınıyor

Xurmatu’daki bazı siyasi partiler ve yurttaşlar Haşdi Şabi güçlerine bağlı olan Esayib Ehil Elheq grubunun Kürtlerden haraç aldığını belirtti.

Merkezi Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Esayib Ehil Elheq 2006 yılında Qeys Xez Eli tarafından kuruldu. Haşdi Şabi güçlerine bağlı olan Esayib Ehil Elheq isimli grubun bir üssü de Selahaddin’in Xurmatu ilçesinde bulunuyor. Esayib Ehil Elheq grubu bölgede İran rejimi ile yakınlığıyla biliniyor.

Xurmatu’daki Kürdistani partiler ve yurttaşlar, Esayib Ehil Elheq grubunun Kürt esnaf ve yurttaşlardan haraç aldığını belirtti.

16 Ekim olaylarından sonra Xurmatu’ya geri dönen Kürt yurttaşlardan ve esnaflardan haraç alınmaya başlandığını haraç vermeyenlerin ise farklı şekillerde cezalandırıldığını kaydeden Kürdistan Komünist Partisi Xurmatu Komitesi Üyesi İsa Asi, “Esayib Ehil Elheq isimli grup yurttaşlardan haraç alan bir gruba destek veriyor. Xurmatu’da yönetim Haşdi Şabi ve Türkmenlerin elinde olduğu için yurttaşlar şikayet etmeye korkuyor” dedi.

Esayib Ehil Elheq grubunun haraç dışında uyuşturucu madde dağıtarak ilçede karışıklık çıkardığını belirten Goran Hareketi Xurmatu Sorumlusu Burhan Mela Emin, “Xurmatu’da yapılanlar İran’ın planlarıdır. 16 Ekim olaylarından sonra İran Esayib Ehil Elheq grubunda birini görevlendirdi ve görevlendirdikleri kişiyle sürekli iletişim halindeler” ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise Esayib Ehil Elheq grubunun Xurmatu Sağlık Sorumlusu Dr. Mihemed isimli bir kişinin aracılığıyla, esnaftan haraç aldığını kaydetti.

Söz konusu grubun yurttaşlardan haraç aldığını doğrulayan Xurmatu Meclis Üyesi Sebah Cuma ise belge olmadan bir şey yapamayacaklarını belirtti. Sebah Cuma “Konuya ilişkin kaymakamlığa ve güvenliğe bilgi verdik ama hiçbir inceleme başlatmadılar” dedi.

Haşdi Şabi güçlerinin Xurmatu’da karışıklık çıkarmadığını iddia eden Haşdi Şabi Bakur Cephesi Sorumlusu Eli Hisên Haşimi, “Haşdi Şabi ilçede karışıklık çıkarmıyor. Aksine ilçe güvenliğini sağlamak ve etnik yapılar arasında barışı sağlamak için çalışıyor. Haraç alanlar Haşdi Şabi’ye değil Irak ordusuna bağlıdır. Haşdi Şabi’ye bağlı olduklarına dair belgesi olan varsa yasal yollarla şikayet edebilir” ifadelerini kullandı.

Eli Hisên Haşimi, Esayib Ehil Elheq grubunda İranlı birinin olduğu iddialarına ise “Sadece İran değil hiçbir ülkenin temsilcisi yok” dedi.

Bilgi almak için iletişime geçtiğimiz Xurmatu Kaymakamı D.r Hesen Zeynelabidin, konuya ilişkin konuşmak istemedi.