Kürt yönetmen: Olumsuz yargıları değiştirmek için yola koyuldum

Kürt yönetmen: Olumsuz yargıları değiştirmek için yola koyuldum

Kürt fotoğrafçı ve yönetmen Vedat Alınca, Kürt sinemasının yokluktan varı yarattığını, imkansızlıklara rağmen yönetmenlerin Kürt sineması için büyük uğraş verdiğini söyledi.

Rûdaw'a konuşan Vedat Alınca, yıllarca hiçbir beklenti içine girmeden bu işi yaptığını ve beklentisinin de yerine geldiğini düşündüğünü ifade etti.

Alınca, "Ben 2009 yılında bölgemizin üzerindeki kötü algıları değiştirmek için yola koyuldum. Bu pek sevdiğim bir şey değil ama anlatma gereği duydum kendimde. İlk başladığımda bozuk küçük bir fotoğraf makinesi ile bölgemizin farklı yerlerini hem görüntüleyerek hem fotoğraflayarak güzelliklerini bütün dünyaya tanıtmaya çalıştım. Ve kısa sürede yaptığım çalışmalar halk tarafından ilgiyle karşılandı, desteklendi. Bu beni daha çok sevindirdi ve bu işimi daha güzel, daha kaliteli yapmamı sağladı" dedi. 

Yaptığı işi “yokluktan bir şeyleri var etmek” olarak niteleyen Alınca, "Saatlerce yolarda yürümek karda kışta, aç tok... Benim mesleğime bakış açım bir dostla birlikte yaşadığımız anılar gibidir" diye konuştu. 

 

Mardin

“Fotoğrafçılık bakış açısı sunar”

 Gerek dizi ve gerekse diğer yayınlarla bölgenin kötü anlatıldığını, bu nedenle bunlara karşı bir cevap olması hasebiyle bu işe koyulduğunu söyleyen Alınca, "Fotoğrafçılık, bir fotoğrafçının çektiği her karenin şahidi olmasıdır. Fotoğrafçılığın hem insanın bakış açısını hem düşüncesini geliştirdiğini düşünüyorum" diye belirtti.

Sanatında özellikle Mardin'i yansıtan Alınca, "Dinlerin ve dillerin buluştuğu örnek bir şehirdir Mardin. Şunu belirtmek isterim ki dünyanın en güzel topraklarıdır buralar. Mezopotamya'da doğmak  mutluluk ve gurur vericidir” dedi.

Kısa film çalışmalarında ise daha çok biyografik, yaşanmış hikayeleri ele aldığını söyleyen Kürt yönetmen, "Bilinçaltı kısa film çalışmam aslında günümüzün anne ve babalarına özellikle verilmiş bir ders niteliğindedir" vurgusunda bulundu.

Kürt sanat yaşamına da değinen sanatçı, son zamanlarda Kürtlerin yaptıkları film çalışmalarının takdire şayan olduğunu,  yetenekli gençlerin film çalışmalarının uluslararası festivalerde iyi puanlar alarak bölgeyi iyi temsil ettiğini belirterek, Kürt sinemasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Kürt sineması son zamanlarda popüler bir sinema haline geldi. Hollywood ve Bollywood'dan sonra en başarılı  bulduğum, Kürt sinemasıdır. 

Özelikle İranlı ve Iraklı birçok yönetmen kardeşimizin yaptıkları dünya tarafından takdirle karşılanıyor. Kürt sineması dünyanın gözde sineması haline geldi ve çok daha başarılı olacağı kanaatindeyim."

Vedat Alınca, Kürt sineması ve yetenekli gençlerinin desteklenmesi halinde birgün sinema alanında birinciliği yakalayabileceğinin altını çizerek, "Şu an birçok Kürt yönetmen, ben dahil, sıfır bütçe ile çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla yokluktan bir şeyler var etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen ilerleme var" şeklinde konuştu.

Mardin

Portre / Vedat ALINCA

1992'de Mardin'in Kızıltepe ilçesinde doğan Kürt Yönetmen Vedat Alınca, liseye kadar eğitimini burada tamamladı. Özellikle Mardin'i konu alan kısa filmlerinin yanında yaşamla ilgili birçok film yaptı. Alınca, sinemanın yanında fotoğrafçılık da yapmaktadır.