Kürt yönetmen Yılmaz Özdil’in ‘Ağır Yük’ filmine bir ödül daha

Kürt yönetmen Yılmaz Özdil, Barê Giran (Ağır Yük) adlı kısa filmiyle Uluslararası Yunus Emre Kısa Film Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandı.

Kürt yönetmen Yılmaz Özdil’in ‘Ağır Yük’ filmine bir ödül daha

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalışan ve daha önce birçok belgesel film çeken Yılmaz Özdil'in ilk kurmaca filmi olan Barê Giran şimdiye kadar aralarında Tampere (Finlandiya), Glasgow (İskoçya), Galway Film Fleadh (İrlanda), Encounters (İngiltere) ve Cine Lebu (Şili) gibi tanınmış uluslararası film festivallerinin de olduğu yüzden fazla festivale katılarak pek çok ödüle layık görüldü.

Daha önce Cannes Film Festivali Short Corner seçkisine kabul edilen film, Eylül 2019’da düzenlenen Duhok Uluslararası Film Festivali’nde kısa film ödülüne, geçen yıl aralık ayında Çin’de düzenlenen 10. Uluslararası Çin Yeni Medya Kısa Film Festivali’nde de King Bonn Ödülü’ne değer görülmüştü.

17 dakikalık kısa film, ayrıca 2021 yılı için kısa metraj film kategorisinde Oscar aday adaylığı uzun listesine girmişti.

Film, son olarak Uluslararası Yunus Emre Kısa Film Yarışması’nda İkincilik Ödülü'nü aldı.

Barê Giran (Ağır Yük) filmi

Avdel, ailesini Mardin Belediyesi bünyesinde çalıştırılan yaşlı eşeği Bozo’nun maaşı sayesinde geçindirmektedir. Belediye meclisi Bozo’yu "emekli edince", Avdel işine devam edebilmek için genç bir eşek aramaya koyulur. Bu arada, Suriye'deki savaştan kaçıp Avdel'e sığınan yeğeni Salih, dayısına yardımcı olmak için, Suriye’de bıraktığı genç eşeğini aramaya koyulur.

Özdil’in senaryosunu da kaleme aldığı filmin çekimleri Mardin’de yapıldı. 2019 yapımı filmde Saman Mustafa, Nazmi Kırık, Mehmet Ali Arpa ve Engin Emre rol aldı.

Foto: Ağır Yük filmi websitesi

Yılmaz Özdil Kimdir?

1979’da Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğan Kürt yönetmen 2002’de Ankara Üniversitesi iletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu.

2007’de Paris’te Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nde “Kürt Sinemasında Jeopolitik Sınır” üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2013’te Paris Sorbonne Nouvelle Üniversitesi’nde “Kürt Kimliğinin Sinemadaki Görsel İnşası” üzerine doktora tezini bitirdi.

Bugüne kadar sayısız uluslararası festivale katılan Özdil’in, “Helbestên Çîyayî”, “Le Vide et la Trace”, “Dergûş” adlı belgeselleri bulunuyor. /Rudaw