Kürtlere hakaret eden Suriyeli faşist muhalefet liderine sert yanıt

Kürtlere hakaret eden Suriyeli faşist muhalefet liderine sert yanıt

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Yöneticisi Abdullah Gedo, koalisyonun eski yöneticilerinden Tuğgeneral Esad ez-Zabi’nin Kürtlere yönelik ırkçı söylemine “Nazi” benzetmesi yaparak, “Ez-Zabi Suriye rejimi ile aynı çizgide ilerliyor. Nazi ve Baas rejimi gibi farklı düşüncelere tahammül edemiyorlar” dedi.

Rûdaw TV öğlen bültenine katılan SMDK Yöneticisi Abdullah Gedo, eski SMDK yöneticilerinden Tuğgeneral Esad ez-Zabi’nin sosyal medya hesabı üzerinden Kürtlere “Bu haşeratların kökünü kazımak için ilaca gerek yok, Saddam demek yeterli” şeklindeki ırkçı söylemine sert tepki gösterdi.

Ez-Zabi’nin Suriye Muhalif güçlerini temsil etmediğini dile getiren Gedo, “En yakın zamanda biz Suriye muhalif güçleri olarak bu tür ırkçı söylemelere karşı tepkimizi ortaya koyacağız. Bugün Suriye devrimi için bütün halklar arasında kardeşlik ve birliğe ihtiyacı vardır. Bir kez daha buradan yenilemek istiyorum ki bu şahsın Suriye muhalefeti ile bir alakası yoktur” dedi.

Bu tür söylemlerin bir daha tekrarlanmaması gerektiğini ifade eden Gedo, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu Arap şovenist zihniyetinin zuhur bulmuş halidir. 1945-46’larda Arap ırkçılığı türetildiği zaman bu tür söylemeler Arap liderlere yaranmak için dile getiriliyordu. Daha sonra bazı Araplar, Saddam’ın katliamlarını örnek göstererek Kürtler bizden daha perişan halde diyerek avunuyordu. Buda aynı zihniyetin bugün vukuu bulmuş halidir. Bu durumu ben bir psikolojik sorun olarak değerlendiriyorum. Ez-Zabi’nin arkasında belki rejim güçleri vardır ya da başka birileri destekliyordur. Bu söylemin altında iyi niyet olduğunu düşünmüyorum.”

Nazi Benzetmesi

Esad ez-Zabi’nin söylemlerine “Nazi” benzetmesi yapan Gedo, “Kendisini bir devrimci veya Suriye’nin gerçek bir vatandaşı olarak gören bir insan, kendi milletini, kendi yakınlarını katletmiş Saddam gibi bir diktatörden medet umamaz. Esad ez-Zabi ‘nin de bugün Suriye rejiminden bir farkı olmadığını görüyoruz. Rejim ile aynı frekansta ve onlar gibi düşünüyor. Biliyorsunuz ki Baas rejimi de şovenistti ve Nazi ideolojisi gibi farklı düşünceleri kabul etmiyor ve reddediyordu. Bu tür düşüncelerin son bulması için çabalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.