Kuzey Kore, yeni tip uzun menzilli füze denemesi yaptı

Kuzey Kore, yeni tip bin 500 kilometre menzili olan füzelerini denediğini ve başarılı sonuçlar aldığını duyurdu.

Kuzey Kore, yeni tip uzun menzilli füze denemesi yaptı

Kuzey Kore'nin, yeni tip uzun menzilli füze denemeleri yaptığı bildirildi.

Yonhap ajansının Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin cumartesi ve pazar günleri yaptığı füze denemelerinin başarılı olduğu bildirildi.

KCNA’da yayınlanan haberde, “Bu füzeler stratejik olarak çok büyük öneme sahip ve 1500 kilometre gidip hedeflerini vurarak karasularımıza düştü. Deneme atışları cumartesi ve pazar günü yapıldı” denildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca yasaklı olmayan seyir füzeleri daha önce dünya liderleri arasında endişe yaratmazken, Reuters’a konuşan uzmanlar, “Bu füze Kuzey Kore’nin stratejik bir rolü olan ilk seyir füzesi olabilir. Bu nükleer kapasiteli bir sistemi gizlemek için geliştirilmiş olabilir” yorumunu yaptı.

Kuzey Kore’nin füzeleri ile ilgili bazı uzmanlar, “Seyir füzeleri ve kısa mesafeli balistik füzeler ya geleneksel ya da nükleer bombalarla donanımlı olabilir. Dolayısıyla bir çatışma sırasında füzenin hangisini taşıdığını bilmek çok zor olabilir” yorumunu yaptı.

Bazı yerel medya organlarında, Kuzey Kore'nin, ABD Başkanı Joe Biden'ın ocak ayında göreve gelmesinden sadece birkaç saat sonra füzesi denemesi yaptığı bilgisi yer almıştı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin 21 Mart'ta batı kıyısı açıklarında füze denemesi yaptığını duyurmuştu.

(AA, Reuters)