'Lahor Cengî, İngiltere’nin Kürt devleti karşıtı planlarını hayata geçiriyor'

'Lahor Cengî, İngiltere’nin Kürt devleti karşıtı planlarını hayata geçiriyor'

St. Petersburg Üniversitesinde görevli Kürt öğretim üyesi Dr. Ceza Çingiyanî, YNK İstihbarat (Zanyari) Sorumlusu Lahor Cengî’nin İngiltere’nin Kürt devleti karşıtı planlarını hayata geçirmekle suçlayarak, Cengî’nin Kürdistan’ı 1966’ya geriletmek istediğini ileri sürdü.

Rusya’da St. PetersburgÜniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Süleymaniyeli Dr. Ceza Çingiyanî, “Bağdat Krizi ve Süleymaniye Kongresi” başlıklı makalesinde İngiltere, Amerika, İran ve Rusya’nın Irak’ta hegemonya savaşı verdiğini belirterek, İngiltere’nin Irak’taki hegemonyasında son dönemde ciddi anlamda bir kırılma yaşandığını dile getirdi.  

‘İngiltere, Kürdistan bağımsızlık projesini baltaladı’

Dr. Çingiyanî makalesinde, İngiltere’nin Irak’ta kaybettiği hegemonyasını, Kürdistan Bölgesi üzerinden gidermeye çalıştığını dile getirdi. Çingiyanî, İngiltere’nin YNK içerisindeki İngiliz vatandaşları üzerinden 16 Ekim ihaneti planı öncesi, Kürdistan’ın bağımsızlık projesini baltaladığını belirterek, bu ekibin arasında en belirgin ismin İstihbarat(Zanyari) Sorumlusu Lahor Cengî olduğunu ileri sürdü.

İngilizlerin tarih boyunca, dış politikada kendisine bağlı yerel ajanlar yetiştirerek o ülkeyi egemenliği altına alma poltikasının devam ettirdiğini ifade eden  Dr. Çingiyanî, bu konuda İngiltere’nin Hindistan’daki egemenliğini ve Şêx Mehmud Berzenci’nin ilan ettiği devleti Kürt ajanlar(cahş) eliyle nasıl dağıttığını örnek olarak gösterdi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin uzun yıllar  İngiltere’nin sömürgesi olduğunu hatırlatan Dr. Ceza Çingiyanî, İngiltere’nin bu yüzden bölgede kendini ev sahibi olarak gördüğünü dile getirdi. Kürt öğretim üyesi makalesinde, İngiltere’nin bölgedeki planlarını özellikle  Lahor Cengî ve benzeri  bir kaç isim üzerinden gerçekleştirdiğini iddia ederek, YNK yöneticileri Kosret Resûl ve Mela Bextiyar gibi siyasetçilerin 16 Ekim döneminde bu kişileri (Lahor Cengî ve diğerlerini) “çiğ, cahil” olarak tanımladığını belirtti. 

“İngiltere, Kürdistan’ı 1966’lı  yıllara geriletmek istiyor”

Çingiyanî makalesinde ayrıca, Lahor Cengî’nin Kürdistan’ın bağımsızlığı karşıtlığı ve cahşlık yapma yolunda ilerlediğini ifade ederek, “İngiltere, Mam Celal’in ailesi ve diğer kesimler aracılığı ile Güney Kürdistan’ı 1966’lı yıllara geriletmek istiyor. O yıllarda Kürt kutuluş devrimine karşı Bağdat’ta bir cephe oluşturulmuştu” dedi.

‘PDK zayıf değil’

İngiltere ve İran’ın Lahor Cengî yoluyla gerçekleştirmek istediği planların hayat bulmasının mümkün olmadığını söyleyen Kürt öğretim üyesi, PDK ve diğer siyasi tarafların o zamanki gibi  zayıf olmadığını ve Lahor Cengî gibilerin Kürdistan devlet projesini boşa çıkarma girişimlerine izin vermeyeceğini dile getirdi.

‘Rusya ve ABD Irak’ta başka bir ortak istemez’

Dr. Çingiyanî, Rusya ve ABD’nin İngiltere dahi olsa, Irak ve Güney Kürdistan’da güçlü bir ortaklarının olmasına izin vermeyeceğini belirtti.  

Çingiyanî, makalesinde şu iki soruyu soruyor:  “YNK Kongresi, Lahor Cengî ve onun gibi grupların partilerini kontrol etmesine izin verecek mi? Acaba, YNK içerisinde bu grubu  sınırlayacak kudrette, Kürtsever ve vatanperver  siyasetçiler var mı?”

İkinci sorunun cevabı konusunda karamsar olduğunu gizlemeyen Dr. Çingiyanî, bu karamsarlığının nedenini ise; 16 Ekim ihaneti döneminde YNK’nin sesizliğine bağlıyor.

‘Lahor görev alırsa YNK içerisinde temizliğe başlayacak’

YNK’nin 4’üncü kongresinde Lahor’a üst düzey görev verilmesi halinde, cahşlık görevini ilerleteceğini belirten Çingiyanî, “Lahor görev alır almaz ilk önce ‘YNK içerisindeki yaşlı takımı çeşitli taktiklerle temizlemekle’ başlayacaktır. Pavel ve Qubat Talabani kardeşleri ya etkisizleştirecek ya da uzaklaştıracaktır. Daha sonra 1966’daki seneryoyu hayata koymaya bakacaktır. Eğer bu seneryo hayata geçerse;  Kürt halkı kendini 100 yıl daha istikrarsızlık ve iç sorunlarla boğuşmaya hazırlamalıdır” öngörüsünde bulundu.

‘PDK Lahor’u engelleyebilirdi’

Lahor Cengî’nin  önünü yasal yollarla kapatmadığı için PDK’yi de eleştiren Çingiyanî, “Eğer önü yasal yollarla kapatılmış olsaydı, ne Süleymaniye’deki durum ne de 16 Ekim 2017 tarihindeki ihanet yaşanmaz, Kürdistan topraklarının yarısı Iraklı milislere teslim edilmezdi” ifadelerini kullandı.

Dr. Ceza Çingiyanî, makalesinin sözlerini şu cümlerle tamamladı: “Eğer YNK Kongresi Lahor Cengî hakkında yaptırım kararı almazsa, kongre sadece zaman öldürmek için izlenecek bir tiyatro olmanın ötesine geçemeyecektir.”